Predstavniki sektorja - med njimi Slovenska zveza prašičerejcev, sekcija prašičerejcev pri Gospodarski zbornici Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - in drugi vabljeni strokovnjaki so pritrdili, da so težave res vse bolj pereče. Pozvali so tudi k spremembam zemljiške politike, saj imajo mnogi kmetje po njihovih besedah po trenutni zakonodaji premalo zemlje, da bi lahko povečevali število glav živine.

Prašičerejcem je vse težje

Nekateri poslanci so se strinjali, da je prašičerejcem res vse težje. Težave po mnenju Tomaža Lisca (SDS) kličejo po takojšnjem ukrepanju, še posebej v luči grozeče afriške prašičje kuge. Te v Sloveniji sicer še ni, a strokovnjaki po Breznikovih besedah opozarjajo, da je njen pojav le še vprašanje časa.

Njegova strankarska kolega Boris Doblekar in Bojan Podkrajšek sta poudarila, da je prašičereja bila in bo pomembna za prehransko varnost Slovenije. »Če sektorju ne bomo zagotovili spodbud, ne moremo pričakovati, da bodo mladi prevzemali kmetije,« je dejal Doblekar, Podkrajšek pa je razpravo o kakovosti prašičjega mesa označil za razpravo o varnosti slovenske hrane.

Lisec in Podkrajšek sta bila ob tem precej kritična do nekdanjega kmetijskega ministra in aktualnega predsednika DZ Dejana Židana. On je namreč po njunih besedah eden glavnih krivcev za slabo stanje v prašičereji, saj da je povzročal težave, namesto da bi jih reševal. »Danes je govora o interventnem zakonu, Židan pa je obljubljal sistemskega. Ni ga bilo,« je dejal Lisec.

Razlog za višje cene je izbruh afriške prašičje kuge

Predsedniku svoje stranke je v bran stopil Predrag Baković, ki je poslancema očital, da na Židana valita krivdo za vse, kar ni bilo storjenega v zgodovini kmetijskega ministrstva. Pozval je k razpravi o dejanskih težavah in možnih rešitvah.

Da stanje v prašičereji ni rožnato, se je strinjala tudi Karla Urh (LMŠ), ki je med drugim izpostavila podražitve prašičjega mesa. Rejci opozarjajo, da od podražitev nimajo dosti, saj večino razlike poberejo trgovci v obliki marž, je opozorila.

Razlog za višje cene mesa je izbruh afriške prašičje kuge, za katero pa so po mnenju Violete Tomič (Levica) krivi ljudje. »Zato je nepošteno, da bi kar po vrsti pobijali divje prašiče,« je dejala. Bolezni živali nas po njenih besedah opozarjajo, da človeštvo s trenutnim načinom življenja in odnosom do živali ne bo prišlo daleč.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je poslancem zagotovila, da ministrstvo težave prašičerejcev dobro pozna in intenzivno išče rešitve zanje. »S prašičerejo se v zadnjem letu resnično intenzivno ukvarjamo,« je zagotovila.

Odbor je kljub njenim zagotovilom brez glasu proti sprejel sklepa, s katerima ministrstvo poziva, da naj v treh mesecih pripravi ukrepe za povečevanje samooskrbe na področju prašičereje, z upravo za varno hrano pa naj ohrani mrežo javne veterinarske službe in s tem zagotovi izvajanje nujnih veterinarskih ukrepov na celotnem ozemlju Slovenije.