Po načrtih grške vlade naj bi dosedanje zbirne centre na petih grških otokih v Egejskem morju, ki so prenapolnjeni, zaprli še letos. Nadomestili naj bi jih z novimi do sredine leta. V novih zbirnih centrih za migrante naj bi bilo prostora za 20.000 prosilcev za azil za največ tri mesece.

Otočani in lokalne oblasti zahtevajo premestitev prosilcev za azil

Tako otočani kot lokalne oblasti na otokih Lezbos, Hios, Samos, Leros in Kos zahtevajo, da z otokov nemudoma premestijo vse prosilce za azil. Evropsko unijo so tudi obtožili, da jih je pustila na cedilu. V zbirnih centrih na teh otokih je trenutno več kot 38.000 ljudi, kljub temu, da je njihova kapaciteta 6200 oseb.

»Če bomo pristali na novi zbirni center za 7000 ljudi, jih bo neuradno kmalu od 20.000 do 25.000,« je prepričan župan s Samosa Goergios Stancos.

Tudi organizacije za človekove pravice in opozicija so do novih centrov kritične, ker naj bi bili zaprte ustanove, v katerih bo prosilcem za azil omejena svoboda gibanja, ki jo sedaj uživajo na otokih.

Ogorčenost nad razmerami

Pet let po vrhuncu begunske krize so nad razmerami v sedanjih zbirnih centrih na grških otokih ogorčeni tako lokalni prebivalci kot prosilci za azil. V prenapolnjenih centrih pogosto prihaja do nasilja. Na Lezbosu so poleg tega minuli teden aretirali sedmerico, ki je osumljena, da je ustanavljala skupino za napade na migrante. Razmere v sedanjih zbirnih centrih na grških otokih so že večkrat kritizirale tako organizacije za človekove pravice kot Svet Evrope.

»Razmere na otokih so dramatične (...) Najpomembneje v naslednjih tednih bo, da čim več prosilcev za azil kar najhitreje preselijo na celino, tako da se lahko nadaljuje njihov postopek za pridobitev azila,« je za AFP ocenil predstavnik Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Grčiji Phillipe Leclerc.