Ameriško ministrstvo za izobraževanje zahteva odgovore. Po ameriškem zakonu so univerze dolžne prijaviti vsa prejeta darila in pogodbe zunanjih virov financiranja, ki presegajo 250.000 ameriških dolarjev. Nedokumentirana sredstva, ki sta jih omenjeni instituciji prejemali, pa po uradnih ocenah skupno znašajo 6,5 milijarde - a na ministrstvu so prepričani, da je ta številka v resnici veliko večja.

Yale v zadnjih štirih letih ni dokumentiral ničesar, med potencialnimi financerji Harvarda tudi Huawei

Ministrstvo je razkrilo, da univerza Yale ni prijavila niti enega finančnega sredstva, ki ga je prejela iz tujih držav v letih 2014, 2015, 2016 in 2017. Tako naj bi ostalo prikritih vsaj 375 milijonov ameriških dolarjev. Obtožb predstavniki univerze niso komentirali, so pa v izjavi za BBC povedali, da bodo obrazložitev posredovali ministrstvu.

Harvardu je ministrstvo naložilo, da mora predložiti evidence o sodelovanju s Katarjem, Savdsko Arabijo, Iranom, Rusijo in Kitajsko, domnevno pa je vpleten tudi tehnološki velikan Huawei. Izrazilo je tudi skrb, da ima Harvard slabo administracijo, ki ureja tuje vire financiranja.

Transparentnost je nujna

»Če kolidži in univerze sprejemajo tuj denar in darila, imajo njihovi študenti, donatorji in davkoplačevalci pravico vedeti, kolikšni so ti zneski in čigavi so,« je povedala sekretarka ministrstva Betsy DeVos.

Yale in Harvard pa sta le eni izmed mnogih ameriških izobraževalnih institucij, ki se poslužujeta takšnih spornih praks. Med njimi sta na primer tudi bostonska in washingtonska univerza. Bolj kot pristojni organi raziskujejo in nadzorujejo, več podobnih primerov prihaja na površje.