V pogovoru z mediji je novinarka Dnevnika Meta Roglič zastavila običajno novinarsko vprašanje, ki se je nanašalo na sobotni svet stranke SDS, kjer je predvidna slavnostna akademija ob 31. obletnici ustanovitve SDS.

V nadaljevanju sledi dobesedni prepis odgovorov Janeza Janše na novinarska vprašanja.

Meta Roglič: O čem bodo odločali organi stranke SDS v soboto?

Janez Janša: O vsem, kar bo potrebno.

Meta Roglič: Kaj imate na dnevnem redu?

Janez Janša: Uredniško politika Dnevnika.

Meta Roglič: Že zdaj?

Janez Janša: Če se vi vmešavate v našo stranko, se bomo tudi mi v vašo uredniško politiko, saj smo v svobodni državi.

Komentar: Dnevnik bo stal na okopih svobode pred političnimi grožnjami.

Društvo novinarjev obsoja napade na novinarje in medije

Grožnje Janeza Janše novinarki Meti Roglič in uredniški politiki Dnevnika sodijo v kontekst izjave Društva novinarjev Slovenije, ki jo je objavilo ob razkritju novih dejstev o poseganju madžarskega kapitala, ki je blizu vodilnim strukturam sosednje države in tesnim političnim zaveznikom stranke SDS.

»V Društvu novinarjev Slovenije najostreje obsojamo intenzivne napade na posamezne novinarje in medije, ki poročajo o financiranju slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti (NovaTV24.si, Nova Obzorja…). Ocenjujemo, da so načini diskreditacije in intenzivnost napadov prešli v fazo, ko že predstavljajo nevarnost za novinarje, medije in demokratičnost družbe. Fotomontaže okrvavljenih slik, druga vizualna orodja, žaljivi članki, ki gredo na izključno osebno raven, in druge metode so po naši oceni namenjene ščuvanju skupin ljudi proti novinarjem in medijem, končni cilj pa je preprečiti objavljanje zgodb, ki so neprijetne za lastnike, politične zaveznike in podpornike slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti,« so zapisali v DNS. Poleg tega v novinarskem društvu opozarjajo, da se na številnih medijskih platformah ustvarja klima sovraštva do novinarjev z osebnimi manipulacijami in diskreditacijami. »Vsa ta dogajanja so skrajno nevarna za svobodo izražanja in osebno varnost novinarjev,« še pravijo v DNS. Na opozorilo Dnevnika, da je bil odziv prvaka SDS na vprašanje njene novinarke grožnja, pa se je Janez Janša odzval v skladu s pričakovanji.

Levica: Vmešavanje v uredniško politiko je v nasprotju z demokracijo

Na napoved Janeza Janše so se odzvali v Levici, kjer vmešavanje v uredniško politiko medijskih hiš prepoznavajo kot nedopustno. »Očitno niso sami milijoni tisti, ki z Madžarske prihajajo k SDS, ampak tudi avtoritarni način, kakršnega poznamo pri Orbanu. Današnja izjava Janeza Janše glede vmešavanja v delo medijskih hiš kaže na to, da še preden je prišel na oblast, napoveduje, da bo ponovil prakse, ki smo jih pri njemu že poznali,« je dejal Matej T. Vatovec. »Vmešavanje v uredniško politiko je seveda popolno nedopustno in v samem temelju v nasprotju z osnovnim načelom demokracije,« je še dodal.

Na družbenem omrežju twitter se je odzvala tudi Tanja Fajon, evropska poslanka iz vrst SD, ki je zapisala, da gre za »nevarno napoved konca svobodne države«.