Poročilo, tretje po vrsti, je organizacija Save the Children objavila ob robu münchenske varnostne konference, ki se začne v petek.

Leta 2018 je na območju vojn ali konfliktov živelo 415 milijonov otrok, kar je sicer za pet milijonov manj kot leto prej, a hkrati za 34 odstotkov več kot leta 2010. V primerjavi z letom 1995 se je število otrok, ki živijo na območju vojne ali konflikta, več kot podvojilo. Od leta 2010 se je število hudih kršitev nad otroki povečalo za 170 odstotkov, še opozarja poročilo. Najbolj so prizadeti afriški otroci, kjer na območjih vojne ali konflikta živi 170 milijonov otrok ali vsak četrti otrok. Največji delež pa jih je na Bližnjem vzhodu, kjer skorajda eden od treh otrok živi na območju vojne ali konflikta.

Leta 2018 skoraj 1900 napadov na šole in bolnišnice

Prav tako se je leta 2018 za 32 odstotkov povečalo število napadov na šole in bolnišnice. Zabeležili so jih 1892. »Od leta 2005 je bilo 95.000 otrok pohabljenih ali ubitih, več deset tisoč jih je bilo ugrabljenih. Hkrati so otroci na območjih konfliktov pogosto spolno zlorabljeni ali prisilno rekrutirani, prav tako so sistematično izločeni od humanitarne pomoči,« je Save the Children poudaril v sporočilu za javnost ob objavi poročila, na spletni strani poroča Deutsche Welle. Tokrat je organizacija tudi prvič proučila posledice življenja na območjih vojne ali konfliktov za dečke in deklice. Dečki pogosteje kot deklice umirajo zaradi neposrednega vojskovanja, prav tako jih pogosteje nasilno rekrutirajo ali jih ugrabijo oborožene skupine. Te jih uporabijo za otroke vojake ali živi ščit, jih silijo v transport eksplozivnih sredstev ali jih prisilijo v samomorilske napade.

Deklice morajo na drugi strani znotraj oboroženih skupin pogosteje opravljati gospodinjska opravila, jih pogosteje posiljujejo, prisilno poročajo in so izpostavljene drugim oblikam spolnih zlorab. V 87 odstotkih vseh dokazanih primerov spolnega nasilja so bile žrtve deklice.

Države, kjer otroci najpogosteje trpijo zaradi vojne ali konfliktov, so po navedbah poročila Afganistan, DR Kongo, Irak, Jemen, Mali, Nigerija, Somalija, Južni Sudan, Sirija in Srednjeafriška republika. »Nesmiselno uničevanje otroških življenje se bo nadaljevalo, če ne bodo sedaj ukrepale vse vlade in vojskujoče se strani ter uveljavile mednarodne norme in standarde ter odgovorne prevedle pred roko pravice,« je poudarila predstavnica organizacije Susanna Krüger. »Vojna proti otrokom se mora končati,« je še zahtevala.