Evropsko gospodarstvo sicer raste osmo leto zapored in bo še naprej raslo tudi prihodnje leto, trg dela ostaja močan in brezposelnost se še naprej zmanjšuje, a zunanje okolje je še vedno manj ugodno, ugotavlja komisija. ZDA in Kitajska sta sicer sklenili trgovinski dogovor prve faze in vsaj začasno vnesli premirje v trgovinsko vojno, Združeno kraljestvo pa je nadzorovano izstopilo iz EU, pri čemer pa se zdaj odpira fronta pogajanj o prihodnjih odnosih.

Napetosti z Iranom so se za zdaj umirile, so se pa v zadnjih tednih kot nova grožnja evropskemu gospodarstvu pojavili morebitno agresivno širjenje novega koronavirusa in njegovi učinki na svetovno gospodarstvo. Kljub vsemu nespremenjena ostaja tudi napoved za celotno EU. Komisija uniji za letos in prihodnje leto napoveduje 1,4-odstotno rast BDP.

V Nemčiji rast, obeti v Italiji slabši

Po posameznih državah območja z evrom so bili jeseni podatki najbolj zaskrbljujoči za Nemčijo in Italijo. V Nemčiji si lahko nekoliko oddahnejo, saj so po najnovejših podatkih komisije lani dosegli 0,6-odstotno rast BDP, kar je 0,2 odstotne točke več kot v jesenski napovedi. Bruselj je nemškemu gospodarstvu izboljšal tudi napovedi za letos in prihodnje leto, ko naj bi bila rast 1,1-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot v jesenski napovedi.

Obeti za Italijo so se medtem še poslabšali. Lani se je italijansko gospodarstvo po najnovejših podatkih komisije sicer okrepilo za 0,2 odstotka oz. za 0,1 odstotne točke več od jesenske napovedi, vendar pa je Bruselj napoved za letos in prihodnje leto znižal za 0,1 odstotne točke na 0,3 oz. 0,6 odstotka. Gospodarstva vseh članic EU bodo letos in prihodnje leto po napovedih Bruslja še rasla. Letos se najvišja rast obeta Malti (+ 4,0 odstotka), Romuniji (+3,8 odstotka) in Irski (+3,6 odstotka), prihodnje leto pa Malti (+3,7 odstotka), Romuniji (+3,5 odstotka) in Poljski (+3,3 odstotka).

Za Slovenijo je Evropska komisija napoved gospodarske rasti za letos in prihodnje leto ohranila pri 2,7 odstotka. Za lani je oceno rasti BDP v primerjavi z lansko jesensko napovedjo poslabšala za 0,1 odstotne točke na 2,5 odstotka.

Napoved BDP za Slovenijo ohranjena

Evropska komisija je za letos in prihodnje leto napoved gospodarske rasti v Sloveniji ohranila pri 2,7 odstotka. Za lani je oceno rasti BDP v primerjavi z lansko jesensko napovedjo poslabšala za 0,1 odstotno točko na 2,5 odstotka. »Izvoz se bo po pričakovanjih umirjal, uvoz, spodbujen z domačim povpraševanjem, pa ostal trden,« je ocenila komisija. Komisija je ocenila, da bo rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2019 dosegla 2,5 odstotka, medtem ko je predlani znašala 4,1 odstotka. Rast so v zadnjem času poganjali predvsem zunanji dejavniki, gospodarsko razpoloženje pa se je poslabševalo in januarja komaj ostalo nad dolgoletnim povprečjem, je povzela.

Stopnja zaposlenosti bo po njenih pričakovanjih ostala na visoki ravni, ob tem pa se bo nadaljevala tudi rast plač. "Zasebna potrošnja bo ob teh predpostavkah rasla tako letos kot prihodnje leto, a bo rast zaradi slabšega gospodarskega razpoloženja nižja kot lani. Ob dvigu cen stanovanj se pričakuje več izdatkov za ta namen. Povečale naj bi se tudi naložbe v poslovne nepremičnine in javne investicije.

Stopnja inflacije se je v drugi polovici lanskega leta upočasnila. Inflacija je v povprečju lani znašala 1,7 odstotka, leto prej pa 1,9 odstotka. Letos in prihodnje leto naj bi jo spodbujala rast plač. Indeks cen življenjskih potrebščin naj bi tako letos dosegel 1,9 odstotka, prihodnje leto pa dva odstotka.