Le Maire: Francija bo sprejela ukrepe za zaščito suverenosti

»Glede Huaweija ni nikakršne diskriminacije,« je za televizijo BFM TV dejal Le Maire. Poudaril pa je, da bo Francija sprejela ukrepe za »zaščito suverenosti«. »Prav tako je razumljivo, da lahko damo prednost evropskih operaterjem, kot sta Nokia in Ericsson,« je dodal.

Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija nasploh sta se znašla pod plazom kritik administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi po Trumpovih navedbah kitajski vladi omogočala prikriti dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiju obtožbe ves čas odločno zanikajo.

Trumpove grožnje drugim državam v primeru sodelovanja s Huaweijem

Kljub temu so kritikam sledili tudi konkretni ukrepi, med drugim v obliki prepovedi sodelovanja s Huaweijem za ameriška telekomunikacijska podjetja. Trump je svoje grožnje naslovil tudi na tuje države, ki bodo po njegovih besedah v primeru sodelovanja s Huaweijem pri gradnji omrežij med drugim prikrajšane za sodelovanje z ZDA na obveščevalno-varnostnem področju. Tudi Slovenijo je Washington pozval k premišljeni izbiri ponudnikov tehnologije 5G.

Kljub pritiskom ZDA nekatere države dopuščajo možnost sodelovanja s Huaweijem. Kot poudarjajo, bi bilo nepravično in diskriminatorno, če bi določenemu ponudniku vnaprej prepovedali sodelovati. Med evropskimi državami, ki so Huaweiju prižgale zeleno luč, je Velika Britanija. Odprta vrata mu je pustila tudi Evropska komisija, vendar gre v obeh primerih za dovoljenje za omejeno sodelovanje.