Velika Britanija po izstopu iz Evropske unije svoja podjetja že svari, naj se po koncu prehodnega obdobja, med katerim Združeno kraljestvo še naprej ostaja del carinske unije in notranjega trga EU, pripravijo na mejne kontrole.

Z vzpostavljenimi mejnimi pregledi, carinskimi postopki na mejah in preverjanjem regulatornih standardov bi lahko prišlo do motenj v doslej še vedno tekočem poslovanju med Evropsko unijo in Veliko Britanijo.

Oziranje za novimi trgi

Čeprav Združeno kraljestvo ne sodi med najpomembnejše slovenske trgovinske partnerje – uvršča se šele na 19. mesto –, so se tudi slovenska podjetja v minulih letih pripravljala na različne scenarije odhoda Združenega kraljestva iz EU. Iz študije ekonomistov Jožeta P. Damijana, Črta Kostevca in Tjaše Redek, ki se je osredotočala na posledice brexita za notranji trg, je razvidno, da je tretjina slovenskih podjetij, ki so sodelovala v raziskavi, opredelila morebitne posledice brexita za njihovo poslovanje. A le petina podjetij se je s konkretnimi ukrepi pripravila na brexit. Med temi je bilo tudi ustvarjanje zalog njihovih izvoznih produktov v Združenem kraljestvu, česar so se lotevali tudi drugi evropski izvozniki. Tako so poskočile cene najema skladiščnih prostorov. »Podjetja so nam odgovarjala, da razmišljajo tudi o prodoru na nove trge, in to kljub morebitni večji konkurenci na teh trgih, kamor bi se usmerjala tudi druga evropska podjetja,« je dejala ena izmed avtoric raziskave Tjaša Redek.

Spremembe blagovnih tokov so lahko ena izmed posledic, če do konca decembra ne bo dosežen dogovor o prihodnjem partnerstvu. Prehodno obdobje bi lahko podaljšali za leto ali dve, vendar mora postopek za podaljšanje najpozneje do konca junija sprožiti Združeno kraljestvo, kjer pa so že napovedali, da konec decembra v vsakem primeru zapuščajo carinsko unijo in notranji trg EU. Velika Britanija se bo sočasno z EU o novem trgovinskem sporazumu pogajala tudi z ZDA in Japonsko.

Novi administrativni postopki in posli

Dogajanje okoli brexita so in še vedno pozorno spremljajo v trebanjskem izdelovalcu modularnih gradenj Trimo, kjer se sicer po zagotovilih direktorja Boža Černile nenehno prilagajajo spremembam globalnega gospodarskega okolja. V primerjavi z drugimi slovenskimi podjetji je njihov položaj precej boljši, saj imajo v Veliki Britaniji že od leta 2001 hčerinsko podjetje, ki skrbi za prodajo njihovih izdelkov in storitev. »Spremenili se bodo nekateri administrativni postopki. Za nas to ni nič posebnega, saj s tretjimi državami poslujemo že dlje časa,« je povedal Černila.

Pri logističnem podjetju 2HM Logistics se medtem veselijo konca prehodnega obdobja. Kot je pojasnil vodja prodaje Janez Mikelj, se jim namreč z opravljanjem izvoznih in uvoznih postopkov obeta dodaten posel. Za vse podjetnike, ki še niso vešči poslovanja s tretjimi državami, pa je prehodno obdobje tisti čas, ko se morajo seznaniti z novimi prijemi poslovanja.