Operni pevec Juan Vasle je velik zaljubljenec v nogomet. Njegov klub je River Plate. Zakaj ravno River? »Točnega vzroka ne vem. Verjetno je bilo domače in javno okolje naklonjeno 'milijonarjem'. Že pri osmih letih sem bil prvič na stadionu Monumental. Zmaga na derbiju proti San Lorenzu me je očarala. Biti del 70.000-glave množice me je močno zaznamovalo,« je opisal svoj prvi obisk stadiona ob Srebrni reki, ki so mu sledili še mnogi. Vedno, ko se vrne v Argentino, si ogleda vsaj eno Riverjevo tekmo.

Nikoli ne bo pozabil 9. decembra 2018. To je »sveti dan« za Riverjeve navijače in »mejnik v zgodovini kluba«. Tedaj je na stadionu Santiago Bernabeu v Madridu River Plate v finalu južnoameriškega pokala Copa America (prvim s tema tekmecema) s 3:1 premagal Boco Juniors. »Bil sem v novinarski loži in doživel od blizu neponovljivi podvig. Videl sem tudi množično slavje na trgu Puerta del Sol.«

Juan Vasle do velikega tekmeca ne goji sovražnih čustev. Rumeno-modri so le največji tekmec njegovega Riverja. Pravi, da muzej Boce pozna bolje kot mnogi fanatični navijači tega kluba, o argentinskem superclasicu pa je pisal v knjigi Fuzbal, tango in polka, ki bo kmalu izdana tudi v španščini (napisal je tudi knjigo Ustavite svet! Mundial je tu). Z navijači Boce se dobro razume, kajti mednje spada tudi njegova žena in vsa njena družina. »Vsem je jasno, da se Boca in River dopolnjujeta, da imata smisel drug zaradi drugega. 'Bratranca' sta se rodila v četrti La Boca, v zibelki tanga in žoge, a je River kmalu 'emigriral'.« Stadion Boce Bonbonera je povezan tudi s Slovenijo, kajti načrtoval ga je arhitekt Victor Sulcic, med kandidati za njegovo obnovo pa je Tomaž Čemernik.

Navija tudi za Tigre

Pravi, da večina Argentincev poleg enega od največjih klubov v državi stiska pesti še za enega iz nižjih lig. Vasletov drugi klub je Tigre, ki tekmuje v drugi ligi in ima največ navijačev v severnem delu predmestja Buenos Airesa, kjer je sam nekoč živel. V Sloveniji mu je najbolj pri srcu Olimpija, seveda pa je tudi velik navijač argentinske in slovenske reprezentance. V živo je videl finale svetovnega prvenstva leta 1978, ko je Argentina po podaljšku s 3:1 premagala Nizozemsko. Bil je tudi med 10.000 slovenskimi navijači v Amsterdamu leta 2000, večkrat pa je v živo gledal Diega Maradono. Prvič, ko je bil El Diez še 16-letnik v dresu Argentinos Juniors, zadnjič leta 1994 na prijateljski tekmi s Hrvaško na Maksimiru.

Maradona je po Vasletovem mnenju največji nogometaš v zgodovini, dosegel pa je tudi njemu najljubši gol – z božjo nogo v polfinalu svetovnega prvenstva leta 1986 proti Angliji. Trije najlepši zadetki, ki jih je videl v živo, pa so sledeči: Argentinec Mario Kempes v finalu leta 1978 proti Nizozemski, Slovenec Mile Ačimović s sredine igrišča leta 1999 proti Ukrajini in lob Lionela Messija proti Mehiki na Copi America 2007.