Medtem ko v Mariboru pokopališče za male živali deluje že več kot desetletje, pa na območju ljubljanske mestne občine za zdaj še ni posebnega prostora, kjer bi lastniki lahko pokopali svoje hišne ljubljenčke, ki so odšli v večna lovišča. »V mestu je veliko psov, ki tako kot ljudje končajo svojo pot. Vendar brez dostojanstva, ki bi si ga kot človekovi prijatelji zaslužili,« se je na občino s pobudo nedavno obrnil meščan ter mestni oblasti predlagal postavitev krematorija in ureditev pokopališča za hišne ljubljenčke.

JP Žale: Projekt se ne splača

Na občini so sicer območje za tovrstno pokopališče z ustrezno upepeljevalnico predvideli, v prihodnje bi ga lahko uredili na zemljišču ob Cesti 13. julija, nedaleč od križišča s Cesto II. grupe odredov. Tam bi, kot so pojasnili na občinskem oddelku za urejanje prostora, lahko uredili pokopališče za male živali, sočasno pa bi v projekt vključili tudi ureditev ribnika na sosednjem zemljišču. A občini se, kot je sklepati iz odgovorov, z ureditvijo pokopališča za male živali, za katerega je sicer predvidena izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta, ne mudi. Poudarili so, da je njihova prednostna naloga zagotoviti dovolj prostora za pokopavanje ljudi, ki ga v mestu trenutno primanjkuje, zato želijo najprej razširiti nekatera že obstoječa pokopališča. Na seznamu predvidenih širitev so pokopališča Žale, Vič, Rudnik, Štepanjsko naselje in Šentvid.

Skupno osemnajst ljubljanskih pokopališč upravljajo v javnem podjetju (JP) Žale. Tam so pojasnili, da ob morebitni ureditvi pokopališča za male živali za njegovo upravljanje ne bi bilo odgovorno ljubljansko pogrebno podjetje, pač pa bi upravljalec prejel koncesijo ali pa bi projekt uresničili v sklopu javno-zasebnega partnerstva. »V podjetju Žale torej ne nameravamo razširiti dejavnosti na upepeljevanje in pokopavanje malih živali.« Kot ključna razloga za to so na Žalah navedli morebitne dvome in očitke občanov o skupnem upepeljevanju ljudi in živali ter ekonomsko neupravičenost projekta. »Težava so stroški, saj je cena upepelitve nekajkrat višja kot pri upepelitvi človeka oziroma pokojnika,« so med drugim pojasnili v JP Žale in navedli, da kot javno podjetje ne smejo opravljati tržnih dejavnosti, ki prinašajo izgubo.  Dodali so, da je zanimanja za možnost pokopa hišnih ljubljenčkov med občani bolj malo. Na to temo dobijo približno dve pobudi letno, na občinskem oddelku za pobude meščanov pa so v zadnjih letih našteli sedem tovrstnih pobud. »Ocenjujemo, da eno tovrstno pokopališče zadošča za potrebe območja celotne Slovenije,« so prepričani v JP Žale.

V Mariboru trije pokopi na leto

Medtem ko na Žalah opozarjajo na visoke stroške, ki so povezani s pokopavanjem malih živali, in (pre)malo zanimanja med občani, pa so onkraj Trojan izpostavili družbeno odgovorno ravnanje. Pogrebno podjetje Maribor je pokopališče za male živali v bližini pokopališča Dobrava uredilo leta 2007. »Nekateri se za pokop hišnega ljubljenčka odločijo iz notranje potrebe po določenem mestu, kjer jim bo vedno omogočen spomin na ljubljeno žival, in se na pokopališče redno vračajo. V drugo skupino pa spadajo ljudje, ki želijo le dostojen pokop svoje hišne živali,« je v imenu mariborskega pogrebnega podjetja pojasnila Darja Lampret. V povprečju opravijo tri pokope na leto, doslej je na pokopališču večni mir našlo skupno 58 živali, od tega en hrček in 9 mačk, ostalo so psi.

Lastniki preminulih hišnih ljubljenčkov lahko v Mariboru izbirajo med tremi velikostmi grobov z enotnim nagrobnikom, medtem ko sta se po besedah Lampretove za alternativno možnost shranjevanja pepela v žari oziroma upepelitev doslej odločila dva lastnika: »V obeh primerih so lastniki za upepelitev poskrbeli sami.« V JP Žale so ob tem pojasnili, da je Ljubljančanom, ki bi želeli upepeliti svojega hišnega ljubljenčka, najbližji ponudnik podjetje Cremona iz Spodnjega Hotiča, ki ima zakupljene upepelitve v avstrijski upepeljevalnici. »Ta ponudnik zadostuje za celotno območje Slovenije,« so prepričani v ljubljanskem pogrebnem podjetju.