Eden od razlogov, zakaj učenci in učitelji Srednje šole za oblikovanje in fotografijo nasprotujejo napovedani selitvi iz prostorov v Križanke, je dvom, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport do leta 2022, ko je predvidena selitev, zgradilo nove prostore. Skrbi jih, da bi v tem primeru šola pristala na cesti. Toda vsaj ta razlog za nasprotovanje selitvi ni upravičen, saj je minister Jernej Pikalo javno zagotovil, da šole iz stavbe Križank ne bodo selili, dokler ne bodo novi prostori na Roški cesti v celoti zgrajeni.

Ministrstvo: Rešujemo prostorsko stisko šole

Terminski roki selitve bodo določeni šele v menjalni pogodbi med občino in ministrstvom. Ministrstvo in občina sta za zdaj zgolj podpisala pismo o nameri o ureditvi pravnega stanja 18 nepremičnin na območju Ljubljane, ena do teh so tudi Križanke. Na ministrstvu, ki je ustanovitelj šole, so že pred časom pojasnili, da zaradi prostorske stiske v Križankah Srednja šola za oblikovanje in fotografijo pouk izvaja še na dveh drugih lokacijah. Športno vzgojo imajo dijaki v prostorih Športnega društva Tabor, del pouka pa poteka v stavbi ekonomske srednje šole na Roški.

»Da bi rešili prostorsko stisko, je predvidena novogradnja SŠOF na Roški cesti. Tam bo SŠOF pridobila zadostne, primerne ter funkcionalne prostore za dijake in zaposlene, poleg tega pa še telovadnico, zunanje nepokrite športne površine, druge zunanje šolske površine, zaklonišče in podzemna parkirna mesta za zaposlene in obiskovalce,« obljubljajo na ministrstvu. Pred časom so povedali, da že pripravljajo vse potrebno za izvedbo arhitekturnega natečaja, ki bo podlaga za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje ob Roški cesti. Novi prostorski načrt naj bi poleg gradnje prostorov za Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo s telovadnico omogočil še gradnjo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter študentskega doma.

Brlek: Oteženo sobivanje

Polemika o napovedani selitvi šole za oblikovanje in fotografijo se je pred tedni razvnela tudi v državnem zboru na skupni seji parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. V ljubljanskem mestnem svetu pa sta to tematiko prek svetniških vprašanj odprli Asta Vrečko (Levica) in Mojca Škrinjar (SDS). V odgovoru na njuni vprašanji je Darko Brlek, direktor javnega zavoda Festival Ljubljana, ki naj bi po zamenjavi nepremičnin razpolagal s celotnim kompleksom Križank, pojasnil, da je sobivanje šole in prireditev v letnem prizorišču pogosto zelo oteženo. »Prireditve in vaje nastopajočih umetnikov se morajo prilagajati šolskemu pouku in maturi,« je zapisal Brlek.

Ob tem je še pojasnil, da bi s preureditvijo prostorov šole Festival Ljubljana pridobil ustrezne prostore za ogrevanje in pripravo umetnikov, za preoblačenje in masko, ustrezne sanitarne prostore, prostore za shranjevanje tehnične opreme in rekvizitov, prav tako pa bi lahko vse zaposlene v javnem zavodu preselili na eno lokacijo.