Hokejisti Olimpije in Jesenic ob 19.15 odpirajo drugi del alpske lige s slovenskim derbijem na tivolskem ledu. Ljubljančani so na zadnjih enajstih medsebojnih tekmah dosegli deset zmag. Imajo železarji dovolj moči, da naposled obrnejo trend?

V prazničnem decembru je Olimpija v Podmežakli povozila večnega tekmeca s 7:0. Po mučnem porazu je že kazalo, da bo jeseniško zgodbo letošnje zime vzel hudič, a je ravno odmeven poraz predramil garderobo. Gorenjski hokejisti so se pobrali, nanizali deset zaporednih zmag, postali najbolj vroče moštvo januarja in ujeli zadnji vlak za končnico. Njihova forma in samozavest sta v vzponu, medtem ko je Olimpija že dolgo brez tekmovalnega naboja, saj si je predčasno zagotovila prvo mesto po rednem delu tekmovanja. Šele današnji derbi bo razkril, kako velika (če sploh) je razlika med nasprotnikoma. »Moštvo je v zelo dobrem psihološkem in fizičnem stanju. Med reprezentančnim premorom smo se odpočili in temeljito pripravili na vrhunec sezone. Sončne dni smo izkoristili tudi za skok do Obale, kjer smo tekli po svežem morskem zraku in šli v savno. Sam nimam prav nobenih skrbi. V nadaljevanju sezone lahko na ledu pričakujete močan zeleni stroj,« napoveduje trener Olimpije Gregor Polončič.

Jeseničani so potrebovali štiri mesece, da so se mladi igralci navadili na odgovornejše vloge na ledu. Trener Mitja Šivic nikdar ni odstopil od svoje filozofije, ki se je obrestovala povsem na koncu, ko so si železarji v zadnjem krogu zagotovili četrtfinale in tako izpolnili glavni cilj kluba. Zdaj moštvo lahko nastopa sproščeno in brez večjega pritiska. Če je Olimpija prvi kandidat za osvojitev alpske lige, imajo Jeseničani največ možnosti, da presenetijo iz ozadja. »Imamo deset zmag zapored. V Tivoli prihajamo po enajsto,« samozavestno sporoča Mitja Šivic. Jeseničani se bodo v Ljubljani predstavili z Marcelom Rodmanom, za katerega bo to prvi derbi v vlogi športnega direktorja kluba. »Igralci so v naletu, a ne smemo biti preveč evforični,« opozarja Marcel Rodman.

Vodilna šesterica v alpski ligi se bo v naslednjih treh tednih pomerila po dvokrožnem sistemu, ki bo štel za razvrstitev pred končnico. Prva tri moštva bodo nato izbirala tekmece v četrtfinalu. Ljubljančanom preglavice povzroča prenova Tivolija, kjer že brnijo stroji. Olimpija bo samo še danes nastanjena v svoji garderobi, nato se bo tako kot gostujoče ekipe in sodniki preselila v nadomestne slačilnice, ki so jih postavili pred dvorano. Če se bodo slovenski prvaki uvrstili v polfinale alpske lige, bodo domače tekme igrali v majhni zaloški dvorani, kamor bo Olimpija začasno preselila celoten pogon v mlajših kategorijah. Zatika se gradnja novega igrišča s streho, ki ga v tivolskem parku v letošnji sezoni še ne bo. Pa prihodnost Olimpije? Očitno bo klub še naprej nastopal v alpski ligi. Želja je selitev v EBEL, vendar direktor Tomaž Vnuk pravi: »Z vidika hokejskega razvoja je alpska liga za nas ustrezna, a živimo v okolju, kjer obstaja močnejša in boljša liga, ki pa je tudi finančno zahtevnejša.«