"Nato krepi boj proti mednarodnemu terorizmu. Obrambni ministri zavezništva so se načeloma strinjali o razširitvi Natove misije urjenja v Iraku v tesnem sodelovanju z iraško vlado," je Stoltenberg zapisal na Twitterju.

Že pred tem je ob začetku zasedanja dejal, da je podpora Iraku pomembna, da se ne bi znova okrepila skrajna skupina Islamska država (IS). Po njegovih besedah je IS zadala veliko trpljenja ljudem v Iraku, predstavlja pa tudi grožnjo članicam Nata, poročajo tuje tiskovne agencije.

Španija in Velika Britanija sta že izrazili pripravljenost, da pošljeta dodatne vojake v Natovo misijo v Iraku. Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer pa je dejala, da je o tem še prezgodaj govoriti. O tem bodo države, ki so ključne v Iraku, razpravljale v petek na varnostni konferenci v Münchnu.

V začetku leta je bilo urjenje iraških sil prekinjeno zaradi zaostritve razmer po ameriškem napadu na visokega iranskega generala in nato povračilnega iranskega raketiranja dveh oporišč v Iraku, kjer so nameščeni vojaki koalicije proti IS.

Razmere so se medtem umirile, urjenje Iračanov pa obnovilo. Obrambni ministri, med njimi tudi slovenski Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, bodo v Bruslju razpravljali, kako aktivnosti koalicije še okrepiti in jih narediti bolj učinkovite.

V tem smislu bodo obrambni ministri Nata podprli tudi ozemeljsko celovitost in suverenost Iraka, je že v torek pojasnil Stoltenberg. Sodelovanje z iraško vlado ter urjenje iraških varnostnih sil pa sta najboljša pot za stabilizacijo Iraka in širše regije, je prepričan generalni sekretar Nata.

V širitev misije za urjenje vojakov morajo sicer najprej privoliti oblasti v Bagdadu. Ob politični krizi v državi, ki je trenutno brez vlade, ni jasno, kdaj bi lahko Irak v to privolil. Mandatar za sestavo nove vlade Taufik Alavi ima za oblikovanje nove vlade čas do začetka marca.