Hitri radijski valovi, oz. Fast radio bursts (FRB) so milisekundo dolgi izbruhi radijskih valov v vesolju. Medtem ko se posamezni radijski izbruh zgodi enkrat in se ne ponovi, se FRB izbruhi zgodijo večkrat v obliki kratkih energijskih radijskih valov. Ko se ponovijo, se pojavijo raztreseno ali pa v kopicah.

Tako so med septembrom 2018 in oktobrom 2019 kanadski strokovnjaki zaznali vzorec izbruhov, ki se je ponavljal na vsakih 16.35 dni. Čez obdobje štirih dni je vir spustil signal ali dva na vsaki dve uri. Nato je spet utihnil za 12 dni.

Signal naj bi prihajal iz ogromne spiralne galaksije, ki je od Zemlje oddaljena 500 milijonov svetlobnih let. Raziskovalci upajo, da bodo s tem, ko sledijo izvoru teh skrivnostnih izbruhov, ugotovili kaj jih povzroča. »Odkritje takega časovnega vzorca je pomemben podatek o naravi subjekta, ki signal pošilja,« pravijo. Možni viri izbruhov so do zdaj različne vrste zvezd, a še ne vedo, katera.

Raziskovanje hitrih radijskih valov pa lahko astronomom pomaga tudi pri preučevanju vesolja nasploh. Več kot je izbruhov, natančneje lahko določijo, kako se po vesolju razporeja materija.