Krovna avtomobilistična zveza Fia je sporočila, da je v sodelovanju z lokalnim vodstvom dirke v Šanghaju sprejela odločitev o prestavitvi dirke oziroma odpovedi njenega prvotnega termina.

»Zaradi širjenja koronavirusa Covid-19 in zaradi razglašene epidemije svetovne organizacije WHO smo se pri Fii in formuli 1 odločili za to potezo, a katero bomo zagotovili zdravstveno varnost za naše uslužbence, tekmovalce in gledalce,« je sporočila Fia.

Fia je zagotovila, da bo spremljala dogajanje in preučila možnosti, da bi začasno odpovedano dirko nadomestila pozneje v letu 2020, če se bo epidemija umirila.

Dirka v Šanghaju je le zadnja od številnih športnih tekmovanj, ki so jih morali na Kitajskem odpovedati zaradi epidemije in z njo povezanih zdravstvenih težav v tej državi in po svetu. »Kitajska dirka je bila vedno eden od najpomembnejših delov našega koledarja. Veselimo se, da bomo spet lahko dirkali na Kitajskem, ko bo to mogoče, vsem v tej državi pa izražamo dobre želje v teh težkih časih,« so še dodali pri Fii.

Odpoved oziroma prestavitev te dirke pa je sprožila tudi ugibanja o usodi preizkušnje v bližnjem Vietnamu, kjer imajo tudi nekaj primerov okužbe s koronavirusom. Tam prvič načrtujejo dirko formule 1, prva preizkušnja za VN Vietnama pa bi morala biti na sporedu 14 dni pred Kitajsko, 5. aprila.