MWC velja za najpomembnejšo razstavo pametnih telefonov, tablic, osebnih računalnikov in zadnjih dosežkov mobilne telefonije na svetu in je zadnja leta stalno rasel. A letos se odpovedi pomembnih razstavljalcev zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja novi koronavirus, kar vrstijo.

O morebitni odpovedi prireditve se bodo pri organizatorju sejma GSMA posvetovali v petek, danes poroča španski časnik La Vanguardia. Pri GSMA sicer petkovega srečanja uradno niso napovedali in tudi niso komentirali te novice. So pa nazadnje konec tedna zagotovili, da sejem ne glede na nevarnost koronavirusa bo v načrtovanem terminu, čeprav ob dodatnih zaščitnih ukrepih.

V preteklih dneh so se nakopičile številne odpovedi udeležbe na sejmu. Da letos na sejmu WMC zaradi koronavirusa ne bodo navzoči, so samo v torek sporočili iz proizvajalca čipov Intel, ameriškega telekomunikacijskega koncerna AT&T in kitajskega proizvajalca pametnih telefonov Vivo.

Že pred tem so organizatorji prejeli številne odpovedi velikih razstavljalcev, med drugim od Sonyja, Amazona, Ericssona, LG in Nvidie. Danes je sporočilo z enako vsebino objavila tudi finska Nokia.

Organizatorji so po prvih odpovedih napovedali dodatne ukrepe čiščenja in dezinfekcije. Poleg tega naj bi vsem prišlekom iz kitajske pokrajine Hubei, katere prestolnica je mesto Wuhan, kjer je epidemija izbruhnila, prepovedali vstop na sejem. Osebe, ki so se zadrževale na Kitajskem, pa bi morale predložiti dokazilo, da so državo zapustile pred najmanj 14 dnevi.

Leta 2019 je sejem MWC obiskalo 109.000 ljudi iz 198 različnih držav. Letos so pričakovali še več obiskovalcev, številka naj bi se povzpela nad 110.000. Morebitna odpoved pa bi za širše območje Barcelone pomenila tudi veliko finančno izgubo, po nekaterih ocenah bi lahko dosegla 492 milijonov evrov.

Zaradi novega koronavirusa je doslej umrlo več kot 1000 ljudi, okuženih je več kot 40.000.