Po zborovanjih v Iowi in strankarskih volitvah v New Hampshiru ameriški demokrati še nimajo jasnega odgovora, s kom izzvati Donalda Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah. Bivši ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je vse od napovedi kandidature veljal za prvo izbiro, se je v torek v New Hampshiru odrezal še slabše kot v iowski zmedi, saj ga je poleg tokratnega zmagovalca Bernieja Sandersa in prvouvrščenega v Iowi Peta Buttigiega ter senatorke Elizabeth Warren zdaj opazno pustila za sabo še senatorka Amy Klobuchar, sredinska kandidatka slovenskih korenin. Medtem ko sta si senator Sanders in Buttigieg v New Hampshiru znova razdelila dobro polovico glasov, tokrat z eno odstotno točko razlike v korist samooklicanega demokratičnega socialista (v Iowi je za desetinko odstotka zmagal 38-letni bivši župan South Benda), je svojevrstno presenečenje vzpon Klobucharjeve z 12 na 20 odstotkov, očitno na račun zdrsa Warrenove (tokrat 9 odstotkov) in Bidna (8 odstotkov), ki sta dobila pol manj glasov kot v Iowi.

Neprepričljivi Biden

»Zmaga tukaj pomeni začetek konca Donalda Trumpa,« je Sanders na krilih slavja v New Hampshiru dejal svojim privržencem. Slednji so z vzkliki »Wall Street Pete« pospremili hkratni televizijski prenos povolilnega govora njegovega tekmeca Buttigiega, s čimer so opozorili na njegovo zanje sporno povezavo z velekapitalom. Pogled nazaj pa za Sandersa ni brez kančka grenkobe, saj je v spopadu s Hilarry Clinton v tej isti zvezni državi pred štirimi leti dobil kar 60-odstotno podporo, resda v precej manj številčni konkurenci.

Biden po drugi strani še ni vrgel puške v koruzo, je pa zapustil New Hampshire še pred razglasitvijo rezultatov. »Ni še konec. Je šele začetek,« je razlagal volilcem v Južni Karolini, kjer bodo po zborovanjih v Nevadi zadnji dan februarja naslednje preliminarne volitve. Dodal je, da »smo slišali le prvi dve od 50 zveznih držav« in da je to v okolju, iz katerega prihaja, otvoritveni in ne sklepni zvonec.

Nova samozavest Klobucharjeve

Medtem ko si je v Iowi delegate za zaključno demokratsko konvencijo zagotovila peterica kandidatov, si jih je v New Hampshiru le prva trojica. Obenem je nizka podpora volilcev poslovneža Andrewa Yanga in senatorja Michaela Benneta tudi dokončno odvrnila od potegovanja za predsedniško nominacijo.

Zdaj sledi selitev demokratskih volitev iz dveh ruralnih, pretežno belskih držav v rasno mešani Nevado z močno latinskoameriško in Južno Karolino z afroameriško populacijo, nato pa v začetku marca tako imenovani supertorek, ko bodo na isti dan volitve v 14 zveznih državah. Klobucharjeva tja odhaja z novo samozavestjo, podkrepljeno z donacijami v višini dveh milijonov dolarjev v 48 urah po petkovem predvolilnem soočenju v New Hampshiru, na katerem je očitno pritegnila tamkajšnje demokratske volilce. Warrenova, ki je še novembra vodila v javnomnenjskih raziskavah v tej zvezni državi, odhaja naprej z mešanim sporočilom o tekmi, ki da med demokrati še zdaleč ni končana, in s pozivom, naj v stranki strnejo vrste, da se kandidati ne potolčejo med sabo.

Čeprav ni bil na volilnem lističu, je v New Hampshiru nekaj glasov prejel tudi bivši newyorški župan Michael Bloomberg, ki bo v tekmo za demokratsko nominacijo aktivno vstopil na omenjeni supertorek 3. marca. Je pa za oglaševanje svoje kandidature že porabil več kot 350 milijonov dolarjev.

Na republikanskih strankarskih volitvah v New Hampshiru je Donald Trump gladko odpravil edinega preostalega protikandidata Williama Welda, bivšega guvernerja sosednjega Massachusettsa.