Skoraj leto dni je minilo od zadnje tekme slovenske košarkarske reprezentance. Izbrana vrsta selektorja Rada Trifunovića je ponesrečene kvalifikacije za lansko svetovno prvenstvo zaključila s tesno zmago proti Ukrajini v Stožicah 25. februarja 2019, poleti pa Košarkarska zveza Slovenija načrtno ni pripravila akcije, da so lahko igralci odpočili glave in se pripravili na novo sezono. Ta se počasi preveša v drugi del, s tem pa so na vrsti tudi prve kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo prihodnje leto, ki ga bodo gostile Nemčija, Italija, Češka in Gruzija. Slovenija, ki brani naslov prvaka, z uvrstitvijo na prvenstvo stare celine ne bi smela imeti nikakršnih težav. V skupini F bodo namreč tekmeci Madžarska, Avstrija in Ukrajina, na glavni turnir pa peljejo prva tri mesta. Selektor Rado Trifunović je na seznam za prvi tekmi z Madžarsko v gosteh (četrtek, 20. februarja, ob 18. uri) in Avstrijo v Kopru (nedelja, 23. februarja, ob 17. uri) uvrstil najboljše posameznike z izjemo tistih, ki nastopajo v ligi NBA (Luka Dončić, Vlatko Čančar) in evroligi (Zoran Dragić, Žan Mark Šiško). Odsoten je le še dosedanji kapetan Gašper Vidmar, ki se znova ubada s poškodbo kolena, ki ga spremlja večino kariere. Cilj Slovenije je prvo mesto v skupini brez poraza, čeprav Trifunović opozarja, da je Madžarska v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na domačem parketu Hrvaško ugnala za 19 točk, Srbija pa je Avstrijo v gosteh ugnala šele po trojki v zaključku tekme.

Ambiciozni in odločni

Če kaj, so bile kvalifikacije za svetovno prvenstvo za Slovenijo izredno dobra šola, iz katere se je trenerski štab, ki bo tokrat osiromašen za pomočnika selektorja Jako Lakoviča, ki ima obveznosti pri Ulmu, kot kaže precej naučil. Izredno kratek čas za pripravo na prvi tekmi (reprezentanca se bo v Mariboru zbrala v nedeljo zvečer) bo Trifunović tako izkoristil predvsem za postavitev principov v obrambi. Meni namreč, da je ta ključ do zmag in je bila prioriteta tudi pri izboru igralcev za prvi kvalifikacijski cikel. »Začenja se nova reprezentančna zgodba. V to zgodbo želimo iti ambiciozno in odločno. Od septembra 2017 do zdaj smo imeli veliko težav pri kadrovanju igralcev zaradi evrolige in lige NBA. K sreči imamo za prvi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo na razpolago več igralcev. Za pripravo imamo vsega tri dni, zato časa za uigravanje ne bo. Glavno vodilo bo agresivnost na obeh straneh igrišča, predvsem pa v obrambi. Cilj so zmage in preboj na evropsko prvenstvo. Od obeh prihajajočih tekmecev imamo na papirju boljše posameznike, a so se kvalifikacije že izkazale kot specifično tekmovanje. Če bi imeli na voljo mesec dni priprav, vprašanja o zmagovalcu ne bi bilo, tako pa moramo k zadevi pristopi pragmatično in zbrano,« je povedal selektor Rado Trifunović.

Morgan podoben Vidmarju

V izognitev težavam pod obročema, ki so se pojavila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, se je KZS odločila za naturalizacijo Jordana Morgana, ki je že na seznamu igralcev. Trifunović je razmišljal tudi o Ivanu Marinkoviću, ki ima slovenski potni list, a si je bolj želel igralca, ki ima podobne karakteristike kot Vidmar. Z Alenom Omićem je ves čas v stiku in mu je pomagal tudi poleti pri pripravi na novo sezono, a pravi, da bo stvari moral razumeti drugače. »On bi igral, a pod določenimi pogoji. Te je treba razčistiti. Tudi on bo moral preboleti določene stvari in jih razumeti drugače. Očitno to ne gre čez noč. A komunikacija bo obstajala še naprej,« je pojasnil Trifunović in dodal, da za junijske kvalifikacije za olimpijske igre še vedno računa na Anthonyja Randolpha, a z njim pogovorov o sodelovanju še ni začel.

Ob Morganu sta novinca v reprezentanci Alen Hodžić, ki v letošnji sezoni v dresu Primorske prikazuje izjemne predstave, in Martin Krampelj, ki v dresu Olimpije še ni stopil na parket, je pa igranje okusil v mesecu in pol posoje pri Andorri. »Hodžić ima dobro sezono. Zasluži si vpoklic v reprezentanco. Zanj sem se odločil zaradi njegovega karakterja in obrambnih nalog. Položaj Kramplja je precej drugačen. Ne glede na to pa je jasno, da imamo težave na položaju krilnega centra in centra. Želim ga videti na treningih in na lastne oči oceniti, kaj lahko da reprezentanci,« je sklenil Trifunović.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, tekme slovenske reprezentance, prvi cikel, četrtek, 20. februarja, ob 18. uri: Madžarska – Slovenija, nedelja, 23. februarja, ob 17. uri: Slovenija – Avstrija, drugi cikel, petek, 27. novembra: Slovenija – Ukrajina, ponedeljek, 30. novembra: Slovenija – Madžarska, četrtek, 18. februarja 2021: Avstrija – Slovenija, nedelja, 21. februarja 2021: Ukrajina – Slovenija.