Prvi, predsednik gibanja Zedinjena Slovenija, je zaradi ustanovitve etnološke neoborožene Štajerske varde trenutno v zaporu »zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve«, ker si je drznil prekiniti pasiven odnos odgovornih do zaščite slovenskega teritorija ob južnih mejah.

V času njegovega zapora pa smo doživeli nekaj resnično protiustavnih dogodkov, kot je razveljavitev sodbe »prezidentu«, vojnemu zločincu Leonu Rupniku. To so dosegli sodniki iz »ljubljanske pokrajine«.

Očitno so taka in podobne problematične odločitve v miljeju te »pokrajine« – kot je denimo na hitro razglašena »nedolžnost« Milka Noviča v zadevi umor direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani – okorajžile tudi župnika v Grahovem pri Cerknici, ki je pozval »vse dobronamerne Slovence«, naj ne plačujejo davkov in naj ne spoštujejo »gnilih« slovenskih zakonov. Zapisal je tudi, da je slovenska država gnila, »ker jo v krempljih držijo gnili voditelji«, ki jih je tudi naštel: predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik države Borut Pahor, nekdanji predsednik države Milan Kučan, župan Ljubljane Zoran Janković, Janez Stanovnik, Janez Zemljarič itd. Zapisal je, da se po njihovih možganih pretakajo »gniloba in iztrebki… kdor podpira to državo, je hudičev sodelavec«.

Gospa Iustitia, je to grožnja ustavni ureditvi Slovenije ali je samo legitimni poziv »katoliškega kalifata« v »provincii di Lubiana« pod okriljem Nove zaveze, »osvoboditeljice Slovenije«? Ali ni tudi v tem primeru nastopil razlog za sodni pregon tega »nedolžnega« hujskača? Ali se bo uboga država zadovoljila zgolj z zlaganim katoliškim kesanjem? In še: smo torej tu Štajerci obravnavani enakopravno v primerjavi z Notranjci?

Glede velike količine gnilobe v naši domovini se verjetno vsi strinjamo, le opredelitve nam ne grejo od rok, k čemur veliko pripomore gospa Iustitia.

Marjan Zavšek, Laško