Nekdanji predsednik predsedstva Socialistične republike Slovenije in nekdanji predsednik ZZB NOB Stanovnik je v 98. letu starosti umrl 31. januarja letos, na ljubljanskih Žalah pa so ga z vojaškimi častmi pokopali 6. februarja.

Stanovnik je s svojim delom pomembno zaznamoval slovensko zgodovino, je v pobudi zapisal Križman in spomnil, da je bil Stanovnik član ene izmed ustanovnih skupin Osvobodilne fronte slovenskega naroda in do svojih zadnjih dni »iskren zagovornik in tvoren izvajalec njenih temeljnih načel«.

Uveljavil se je na pomembnih družbenih področjih doma in v organizacijah mednarodne skupnosti. Ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja je deloval v vrhu slovenske politike, je izpostavil Križman in poudaril Stanovnikova prizadevanja, da je ZZB NOB Slovenije postala »prepoznaven in cenjen del slovenske in tudi mednarodne civilne družbe«.

»Janez Stanovnik je bil eden ključnih Slovencev, ki je sooblikoval slovensko narodnoosvobodilno pot do svobode, zmage in oblikovanja slovenske državne identitete,« je še zapisal Križman, ki predlaga, da se doprsni kip v čast Stanovniku postavi »v letu 2020, ko napredne države sveta slavijo prelomno, 75. obletnico osvoboditve izpod nacifašističnega terorja«.