Škofosko sinodo v Amazoniji so lani jeseni pripravili tudi zaradi perečega vprašanja pomanjkanja duhovnikov.

Papež Frančišek je v delovnem dokumentu predlagal, da bi to težavo reševali s posvečenjem »preizkušenih« ovdovelih ali poročenih moških (viri probati), ki so se izkazali s svojim življenjem in bi želeli postati duhovniki. A njegov predlog je razdelil Cerkev. Med odločnimi nasprotniki posvečenja poročenih moških je tudi Frančiškov predhodnik, papež Benedikt XVI.

V Katoliški cerkvi rimskega obreda je za zdaj mogoče zgolj posvečenje neporočenih moških, ki se zaobljubijo celibatu. Posvečevanje poročenih je mogoče v cerkvah vzhodnega obreda in ob posebnih zgodovinskih ali pastoralnih okoliščinah.

Burno razpravo je v cerkvenih vrstah povzročil tudi papežev predlog, po katerem bi ženskam v Amazoniji omogočili uradne (cerkvene) službe. V pripravljalnem dokumentu sicer ni bilo govora o možnosti, da bi ženske postale duhovnice.

Rahljanja pravila celibata?

Poznavalci Vatikana napovedujejo, da bo Frančišek kljub odločnemu nasprotovanju dela predstavnikov Cerkve v zaključnem dokumentu Draga Amazonija (Querida Amazonia) nekoliko razrahljal pravila glede celibata. A ameriška škofa, ki sta se v ponedeljek srečala s papežem, trdita, da vrhovni poglavar Cerkve ne bo odobril izjem za to regijo.

»O perečih zadevah posvečenja poročenih moških ali cerkvenih služb za ženske ni veliko govoril,« je za US Catholic News Service po večurnem srečanju s papežem dejal škof Salt Lake Cityja Oscar Solis. Menil je še, da bosta ti dve vprašanji ostali odprti za razpravo.

Odločitev o rešitvi problema pomanjkanja duhovnikov v Amazoniji bo pomembna za Cerkev po vsem svetu, čeprav v Vatikanu tega nihče ne obeša na veliki zvon. Sklepi vseh sinod, tudi lokalnih, namreč po papeževi potrditvi postanejo obče veljavni.

Papež Frančišek v danes objavljeni knjigi o papežu Janezu Pavlu II. sicer celibat označuje za dar. »Gre za milost, ne omejitev,« piše po poročanju AFP.