Kot je na slovesnosti v Ankari dejal Erdogan, bo Sirija plačala »zelo visoko ceno« za vsak napad na turške sile. V zadnjem napadu v regiji Idlib je bilo v ponedeljek ubitih pet turških vojakov. Turčija je odgovorila s topniškim obstreljevanjem sirskih položajev, ki je po navedbah Ankare zahteval 101 smrtno žrtev med sirskimi vojaki. »Bolj kot bodo napadali naše vojake, večja bo cena, ki jo bodo morali plačati,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagrozil turški predsednik. Ob tem je napovedal, da bo v sredo obelodanil naslednje korake Turčije v luči zaostritve razmer na severozahodu Sirije.

Iz Idliba danes poročajo o sestrelitvi vojaškega helikopterja sirskega režima, v kateri sta umrl oba pilota. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je helikopter zadela turška raketa in je strmoglavil v bližini vasi Kaminas. Ankara, ki podpira sirske oborožene skupine v Idlibu, je potrdila napad, ni pa prevzela odgovornosti za sestrelitev helikopterja.

Sirski režim sicer uživa podporo Rusije. Sirska in ruska vojska sta pred več kot dvema mesecema sprožili ofenzivo na območju province Idlib, ki velja za zadnjo trdnjavo sirskih upornikov.

V Ankari so danes prekinili pogovore med Turčijo in Rusijo o prekinitvi spopadov na severozahodu Sirije. Ruska delegacija je v Ankaro prispela v soboto, danes pa je očitno brez dogovora že odpotovala iz Turčije, je po poročanju Reutersa na spletni strani sporočil turški diplomatski vir. Ob tem so iz Kremlja sporočili, da se morajo na območju Idliba končati vsi napadi na rusko in sirsko vojsko. Mesto Idlib je bilo danes tudi tarča zračnega napada sirske vojske, v katerem je bilo po navedbah omenjenega observatorija ubitih 12 civilistov, med njimi polovica mladoletnih.

Vojna, ki se je v Siriji začela pred deveti leti, je doslej zahtevala več kot 380.000 smrtnih žrtev ter v beg pognala skoraj polovico prebivalstva.