Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu je še poudaril, da je Kitajska trdna zagovornica kibernetske varnosti.

Ameriško pravosodno ministrstvo je zaradi vdora v Equifax leta 2017 vložilo obtožnice proti štirim pripadnikom kitajske vojske. Hekerji so leta 2017 ukradli zasebne podatke in informacije 150 milijonov Američanov. Pravosodni minister William Barr je v ponedeljek dejal, da je šlo za enega največjih vdorov v zasebnost v zgodovini.

Barr je pojasnil, da vlaganje obtožnic proti tujim vojaškim obveščevalcem izven ZDA ni običajna praksa. Vendar je bil vdor izjemen, ukradeni podatki pa da pomagajo pri razvoju kitajske obveščevalne dejavnosti.

Hekerji so med vdorom prišli do informacij o imenih, naslovih in drugih podatkov z osebnih dokumentov Američanov, s katerimi so potem lahko ustvarjali lažne identitete in kradli denar. Zaradi vdora je odstopil s položaja glavni izvršni direktor Equifaxa Richard Smith. Equifax mora prizadetim zastonj zagotavljati opazovanje finančnih informacij in jih opozarjati na morebitne težave, nekaterim pa je moralo plačati odškodnino.