Novo letalo ima sploščen trup, ki se preliva v krila. Model v širino meri 3,2 metra in naj bi ga testirali še do sredine letošnjega leta. Airbus se sicer še ukvarja z vprašanji, kot so pogon in razporeditev kabine. Ocenjujejo pa, da bi lahko letalo porabilo 20 odstotkov manj goriva.

Koncept letala, na katerem se krila zlivajo s trupom, sicer ni nov. Ameriški tekmec Airbusa Boeing je v sodelovanju z vesoljsko agencijo Nasa že razvil eksperimentalno letalo X-48, ki prav tako sledi temu konceptu. Med prednostmi takega letala je boljša aerodinamika, med slabostmi pa so denimo težave z umeščanjem oken. Prav tako ga je težje nadzorovati.

Pri Airbusu nimajo specifične časovnice, kdaj naj bi novo tehnologijo uvedli na trg. Bi pa lahko demonstracijsko letalo, kot je dejal podpredsednik Airbusovega oddelka za inženiring Jean-Brice Dumont, »doprineslo k spremembam v arhitekturi komercialnih letal za ekološko vzdržno prihodnost letalske industrije«. »Verjamemo, da je sedaj čas, da to tehnologijo potisnemo še dlje in preučimo, kaj nam prinaša,« je dodal Dumont. »Potrebujemo te prebojne tehnologije, da lahko naslovimo okoljske izzive. To je naslednja generacija letala, preučujemo vse možnosti.«