Ob odkritih strehah je veter poškodoval tudi tri avtomobile, veliko je bilo podrtega drevja, ne le v višje ležečih predelih pohorskih gozdov, pač pa tudi v mestnem parku. Škodo sta utrpeli tudi osnovni šoli v Šmartnem na Pohorju in v Tinju, kjer je odkrilo del streh. Medtem ko so v Tinju poškodbe bile manjše in so jih že sanirali, je v Šmartnem odtrgalo okoli 150 kvadratnih metrov kritine, vendar pouk poteka normalno. »V veliki večini pa gre za zasebne hiše, kjer so stanovalcem na pomoč najprej priskočili gasilci in strehe prekrivali s folijo, če bi prišlo do padavin,« je povedal Mlakar in dodal, da je pri pomoči v ponedeljek sodelovalo 115 gasilcev iz desetih tamkajšnjih prostovoljnih društev. Ti tudi danes še opravljajo ogled območja z drevesi, ki bi jih zaradi poškodb morda morali podreti, da ne bi ogrožali varnosti ljudi.

Po dosedanji oceni naj bi škoda samo zaradi poškodovanih streh znašala okoli 120.000 evrov, zagotovo pa bo vsaj še toliko denarja potrebnega tudi za odpravljanje posledic v naravi in čiščenja površin. Organiziranega popisa škode ne bodo opravljali, saj škoda ne bo presegla višine, predpisane v primeru naravnih katastrof, ko bi lahko računali na državno pomoč.

Pestro je bilo tudi na širšem ptujskem območju, kjer so gasilske enote in drugi pristojni morali z izjemo Žetal pomagati v vseh ostalih 18 občinah regije, ki jih pokriva tamkajšnja območna enota uprave za zaščito in reševanje. Kot je povedal vodja ptujske enote Drago Murko, so našteli 43 podrtih dreves na cestah, ki so jih morali odstraniti, okoli sto odkritih streh, večinoma na stanovanjskih in gospodarskih objektih, ter nekaj električnih drogov. Pri odpravljanju posledic je sodelovalo 380 gasilcev iz 37 gasilskih društev.

Škoda je po regiji razpršena enakomerno, zato po besedah Murka ni občin, ki bi posebej izstopale. Gasilci so v glavnem z delom zaključili že včeraj, čeprav se občani na njih še obračajo, pa jih zdaj na upravi prijazno napotijo, da si pri odpravljanju posledic poiščejo krovce. »Zadnje čase je že kar v navadi, da so reševalne službe postale serviserji hiš in ljudje marsikdaj izkoriščajo dobroto,« je dejal Murko, ki o oceni povzročene škode trenutno še težko govori. Največ je je bila deležna ptujska bolnišnica, kjer je odkrilo del strehe na internem oddelku, delno pa je streho razkrilo tudi na šoli v Veliki Nedelji.

Tudi sicer je veter največ škode povzročil na severovzhodu države. Veter je odkrival strehe številnih objektov, podiral drevesa ter drogove telekomunikacijskih in elektrodistribucijskih omrežij. Veliko gospodinjstev je bilo brez električne energije. Kot so sporočili iz Elektra Maribor, je bila v ponedeljek do 18. ure velika večina odjemalcev že oskrbljena z električno energijo. Danes sanirajo še preostale okvare na nizkonapetostnem omrežju, da bi napajanje zagotovili še preostalim, dokončna sanacija pa bo predvidoma potekala še v sredo.

Med najbolj prizadetimi občinami so bile poleg Slovenske Bistrice še Slovenske Konjice, Zreče, Ormož, Sveta Trojica, Rače-Fram, Oplotnica, Cerkvenjak, Maribor, Lenart, Sveti Andraž, Sveti Jurij ob Ščavnici, Duplek, Juršinci, Miklavž na Dravskem polju in Ptuj.