Slovensko izbrano vrsto čez slaba dva tedna čaka uvodni cikel kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2021. Slovenci bodo skupaj z Avstrijo, Madžarsko in Ukrajino igrali v kvalifikacijski skupini F, za uvod pa jih 20. februarja čaka gostovanje v Sombotelu na Madžarskem. Tekma v Areni Savaria se bo začela ob 18. uri. Tri dni kasneje aktualne evropske prvake v Kopru čaka še domača premiera. V nedeljo, 23. februarja, se bodo v Bonifiki ob 17. uri pomerili z Avstrijo. Selektor Rado Trifunović je na današnji konferenci predstavil spisek kandidatov za februarski tekmi z Madžarsko in Avstrijo.

»Glede na pomanjkanje višine oziroma igralcev na centrski poziciji smo se odločili za novo naturalizacijo. Jordan Morgan je vabljen že na februarski cikel tekem. Kar lahko v tem trenutku še povem pred tekmami, je, da imamo znova samo tri dni časa za priprave, tako da neke maksimalne priprave ne bo. Želimo igrati zelo agresivno, obrambo bomo lahko povadili, napad manj. Pričakujem, da igralci pridejo na zbor zdravi in da bodo dres reprezentance predstavljali maksimalno angažirani. Na prvem mestu bo obramba,« je uvodoma dejal selektor Rado Trifunović.

»Tudi Anthony Randolph je bil naturaliziran na podoben način. Tako ali tako smo imeli vedno težave na centrski poziciji. Da smo lahko res odigrali tekmo z dvema centroma, se je zgodilo na tekmi proti Črni gori v Črni gori. Potem smo igrali vedno v pomanjkanju. A tisti fantje, ki so prihajali in nato igrali na centrski poziciji, čeprav to ni njihova primarna pozicija, so dali ne glede na to svoj maksimum. Tega pa si v prihodnje ne želimo več, in da se to ne bi več dogajalo, smo se torej odločili za naturalizacijo,« je selektor Trifunović dodatno pojasnil odločitev reprezentance.

»Zakaj Jordan Morgan? Razmišljalo se je o več igralcih, ampak najboljše povratne informacije sem dobil od trenerjev ravno zanj. Z njim sem opravil tudi osebni razgovor, ki je bil zelo pozitiven. Vsi vemo, da je naši ekipi odgovarjal tip centra, kot je Gašper Vidmar. Torej takšen, ki teče, dobro blokira, se oddvaja od blokad in mu to ni težko početi. Važna mu je zmaga. Podoben igralec je tudi Morgan, ki prav tako ni velik potrošnik žog in igra podobno košarko. Pomembna pa je tudi starost, saj je Morgan star 28 let, kar pomeni, da bo lahko še nekaj časa pomagal reprezentanci.«

Vidmar, Omić in Randolph

»Z Gašperjem Vidmarjem sva se dobila in pogovarjala. Ima resne težave s kolenom, občasno tako velike, da vplivajo celo na razmišljanje o njegovi prihodnosti v košarki. Sedaj prihaja odmor in ta čas bo moral izkoristiti za rehabilitacijo. Po injekciji v koleno mora košarkar počivati, ne sme biti aktiven. Na ta način se lahko podaljša sezona, to si želijo tudi v klubu. Kar se tiče junijskega dela, vsekakor pride pomagat, če bo le zdrav, ampak je dal jasno vedeti, da več kot 15 minut ne bo šlo. V tem času lahko da svoj maksimum in pomaga reprezentanci, kar si sam tudi želi,« je selektor v sklopu novinarskih vprašanj komentiral vlogo Gašperja Vidmarja in se nato dotaknil še vprašanj glede Alena Omića in Anthonyja Randolpha.

»Januarja sem nazadnje govoril z Omićem, tako ali tako pa sem z njim stalno v stiku. Komunikacija je normalna, so pa še vedno neke stvari, ki ga omejujejo. On nikoli ni rekel, da noče igrati za reprezentanco, ampak bi igral pod določenimi pogoji. Te pogoje je potrebno še razčistiti, tudi on bo moral določene zadeve preboleti. To sem zdaj rekel morda malo grobo. Normalno je, da so določene stvari imele vpliv nanj, v prihodnje moral bo nanje pogledati drugače. To ne gre čez noč. Kar se tiče Anthonyja Randolpha pa ga glede olimpijskih iger nismo začeli spraševati prav nič. Poznamo ga, vemo, kakšen je njegov karakter. Zagotovo pa se bom o olimpijskih igrah z njim začel pogovarjati nekje marca, ko bom videl, ali želi igrati. Ocenjujemo namreč, da ni človek, na katerega je potrebno pritiskati.«

Na eurobasket 2021, ki ga bodo gostile Češka, Nemčija, Gruzija in Italija, se bodo uvrstile prve tri reprezentance.