SDS je zjutraj na tviterju sporočila, da pogovori in usklajevanja potekajo v drugem krogu vse od petka dalje in se bodo nadaljevali v prihodnjih dneh. Šele v primeru zadostne uskladitve programskih prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric bo stekel morebitni 3. krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi, so dodali, iz česar lahko sklepamo, da so se pogajanja ustavila zaradi včerajšnjega dogajanja v SMC.

Od začetka pogovorov je pestro dogajanje tudi v strankah, sredinske tipajo svoj teren. Na očeh javnosti potekajo razhajanja v SMC in čeprav v poslanski skupini zatrjujejo, da so enotni, ne potihnejo ugibanja, da bi nekateri poslanci lahko v primeru koalicije z Janšo zapustili poslansko skupino. Tako bi bila pod vprašajem zadostna koalicijska večina. Zdaj imajo te stranke v DZ skupaj 48 glasov.

Pivčeva: Odločilni bodo programi

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je prepričana, da bodo za odločitev o tretjem krogu pogajanj odločilna programska izhodišča in prioritete, ki jih stranke oblikujejo v teh dneh. V DeSUS se hkrati pripravljajo tudi na predčasne volitve.

»Po tem, ko bodo posamezni prioritetni predlogi zloženi skupaj, bo moč oceniti, ali si sploh pridemo blizu s programskimi izhodišči,« je poudarila. Šele nato pa bo po njenih besedah odločeno, ali nadaljujejo s pogovori v tretjem krogu, v katerem bi govorili tudi o kadrovskih zadevah.

Hkrati se v DeSUS pripravljajo tudi na predčasne volitve, saj Pivčeva še vedno ocenjuje, da so v tem trenutku najbolj realna možnost. Kot je dejala, obstaja namreč preveč če-jev, da bi lahko napovedali, v katero smer se pomikajo.

Prvak SDS Janez Janša je sicer v prvem vabilu strankam na pogovore drugi krog pogajanj predvidel za danes, a je Pivčeva zatrdila, da je bila časovnica iz Janševega vabila »okvirna napoved« in torej ni šlo za nikakršno odpoved pogovorov.

Polnar meni, da bodo poslanci SMC zmogli

Pivčeva ni želela komentirati polemik v SMC glede vstopa v Janševo vlado, je pa temu nekaj besed danes namenil poslanec DeSUS Robert Polnar. Glede na to, da ima SMC »zelo solidno poslansko skupino in tudi določeno stopnjo trdnosti«, poslanec ocenjuje, da bodo zmogli ta korak, ki bi pravzaprav pomenil prelom s tistim dosedanjim vztrajanjem na nekaterih barikadah, ki so si jih ljudje zamislili v glavah«.

Sicer pa je ponovil svojo napoved, da bo podprl vlado pod vodstvom SDS, če bo do tega prišlo. Po njegovem mnenju lahko koalicija, o kateri potekajo pogajanja, zbere tudi več kot 46 glasov, in normalno deluje. Bistveno pa je, kot ugotavlja, da gre za oblikovanje skupnih ciljev ter doseganje kompromisov za njihovo uresničitev. Po Polnarjevih trditvah so predčasne volitve za DeSUS možnost, »vendar nikakor podrejena vstopu DeSUS v koalicijo«.