S položaja sta se v skladu s ponedeljkovo odločitvijo komunistične partije v provinci morala posloviti partijski vodja zdravstvene komisije v Hubeiju Zhang Jin in njena direktorica Liu Yingzi, današnje poročanje državne televizije CCTV povzemajo tuje tiskovne agencije.

Gre za najvišja uradnika, ki sta v zvezi z ukrepanjem glede izbruha novega koronavirusa od decembra lani izgubila položaj. Glede na poročanje medijev je bilo sicer odstavljenih že več sto ljudi, izvedene so bile tudi številne preiskave.

S položaja se je denimo zaradi »zanemarjanja dolžnosti« v zvezi z upravljanjem donacij moral posloviti tudi namestnik vodje lokalnega Rdečega križa Zhang Qin. Oblasti so odstavile tudi vodjo zdravstvene komisije v Huanggangu, drugem najhuje prizadetem mestu poleg Wuhana, kjer je epidemija izbruhnila, poroča britanski BBC. V zadnjih dneh so kitajske oblasti tarča vedno ostrejših kritik glede ukrepanja ob širjenju virusa. Jezo je v javnosti sprožila tudi smrt zdravnika Li Wenlianga, čigar opozorila o virusu so oblasti sprva zatrle. Peking je v Hubei poslal ekipo svoje agencije za boj proti korupciji, da bi preiskala ravnanje policije z Lijem.

Kitajska sicer še krepi napore za zajezitev izbruha. Med drugim so v mestu Wuhan prebivalcem, ki imajo vročino, prepovedali, da obiščejo bolnišnice zunaj njihovih četrti. Uvedli so tudi stroge nadzore stanovanjskih stavb, predvsem tistih, v katerih so se pojavile okužbe. Ravno v ponedeljek pa so oblasti uvedle še zaprtje stanovanjskih stavb v središču mesta, kjer naj bi izbruhnil virus. Ob tem sicer niso pojasnili, kaj točno to pomeni, v preteklosti pa je to pomenilo, da so zapečatili večino izhodov iz stavbe, da so lažje nadzorovali premike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ponedeljek je sicer za virusom, ki povzroča pljučnico, na Kitajskem umrlo še 108 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število smrtnih žrtev v državi je doseglo 1016. Število na novo okuženih pa se je v državi v ponedeljek v primerjavi z dnem poprej zmanjšalo za 20 odstotkov - s 3062 na 2478.

Skupno je sedaj za virusom na Kitajskem potrjeno obolelih več kot 42.600 ljudi. Večino primerov - 31.728 - so zabeležili v Hubeiju, od koder je tudi velika večina - 974 - smrtnih žrtev. 42 potrjenih primerov okužbe je tudi v Hongkongu, od koder danes poročajo o evakuaciji več kot sto ljudi iz 35-nadstropnega poslopja, potem ko so virus potrdili pri dveh ljudeh v različnih stanovanjih.