Antalya z okolico pozimi na priprave privabi številne nogometne klube. Med 1500 klubi z vsega sveta, ki se od konca decembra do marca pripravljajo na turški rivieri, je vedno več tudi slovenskih. Rekorder je Maribor, ki je bil v Beleku že devetič, Olimpija petič, Celje in Mura pa drugič in sta letos bivala celo v sosednjih hotelih. Prav v nedeljo, ko so domov odpotovali Olimpija z redno letalsko linijo prek Carigrada (strošek za povratne letalske vozovnice 35-članske ekipe je bil 15.000 evrov), Maribor in Celje, ki sta skupaj najela letalo za čarterski polet neposredno iz Maribora in nazaj (razdelila sta si stroške, ki so bili precej višji od ljubljanskih), je v Antalyo dopotoval vodilni slovenski drugoligaš Koper. Vmes so bili tam na pripravah še slovenski sodniki in reprezentanca do 19 let (NZS je za obe zasedbi najela čartersko letalo), ki je odigrala tudi dve prijateljski tekmi s turškimi vrstniki. Turčijo za pripravljalno bazo izberejo tisti slovenski klubi, ki imajo več denarja, medtem ko drugi kombinirajo treninge doma z nekajdnevno vadbo v hrvaški Istri.

Nogomet in golf tržna niša za zimski zaslužek

Turki so z zimskimi pripravami nogometašev in pestro ponudbo igrišč za golfiste našli tržno nišo, da imajo številne hotele odprte vse leto in zaslužek štejejo v nekaj sto milijonih evrov. Med najzaslužnejšimi, da je v Turčiji konec prejšnjega stoletja zaživel zimski nogometni turizem, je Bošnjak Emir Dizdarević. Del njegovega uigranega moštva v agenciji Respekt plus je tudi Slovenka Damjana Kirm. Nesojena arhitektka in ena izmed desetih žensk z licenco Fife za organizacijo nogometnih tekem je stalno za volanom avtomobila in ima v rokah najmanj dva telefona.

Turki imajo na 200 kilometrov dolgi obali vsaj 500 hotelov s petimi zvezdicami (letos bodo odprli 40 novih) in več kot 160 nogometnih igrišč z žarometi. Ob mnogih so tribune, celo z zastekljenimi prostori za VIP, v katerih že tistim, ki spremljajo zgolj treninge ekip, ponudijo okrepčilo, na tekmah pa se ponudba hrane in pijače še izboljša. Igrišča za vadbo so vrhunska, umeščena so neposredno ob luksuznih hotelih z vrhunsko nastanitvijo s savnami in velnesi ter pestro izbiro prehrane. Vremenske razmere so ugodne, a občasno so tudi neprijetne z nižjimi temperaturami, dežjem in vetrom, kot je bilo ob koncu minulega tedna, ko je bilo precej hladneje kot v Sloveniji. Trenerji so navdušeni, ker je veliko možnosti za prijateljske tekme, na katerih se pomerijo klubi z veliko razliko v slovesu, kakovosti, proračunu in tržni vrednosti.

Le tako se lahko Olimpija sreča kar z dvema ukrajinskima velikanoma Šahtar Donjeck in Dinamo Kijev, ki sta udeleženca lige prvakov in lige Evropa. Ker ima Olimpija dobra poznanstva in izjemen ugled zaradi delovanja predsednika Milana Mandarića v angleških klubih (pred tekmo s Šahtarjem ga je ukrajinska delegacija, v kateri je bil tudi Dario Srna, povabila na luksuzno večerjo), je dobila ugledne tekmece, čeprav so se v Ljubljani zelo pozno (decembra) odločili, da bodo odpotovali v Turčijo. Maribor se je projekta lotil že na začetku jeseni.

Milanič: S predstavami iz Turčije lahko premagamo vsakega

Klubi si privoščijo toliko, kot lahko plačajo. Giganti, ki igrajo v ligi prvakov, si izberejo najbolj luksuzne namestitve, kjer na dan zapravijo od 300 do 400 evrov. Crvena zvezda in Šahtar Donjeck sta bila v ogromnem kompleksu Regnum, v katerem so tri nogometna igrišča (eno je rezervirano le za igranje tekem), dve igrišči za golf skupaj s 35 luknjami, na katerih prirejajo turnirje profesionalcev, dve kinodvorani in še kopica luksuza, za katerega je ukrajinski prvak odštel 350.000 evrov. Olimpija je bivala v hotelu Bellis, ki spada v srednji razred petzvezdičnih hotelov v Turčiji, kjer so imeli igralci do igrišč le nekaj korakov, za sprostitev pa so lahko obiskali živalski vrt, ki je v kompleksu, če pa bi želeli na golf, bi se le sprehodili čez cesto.

Olimpija, katere vrednost igralskega kadra je 9 milijonov evrov, je bivala v družbi Rubina iz Kazana (vrednost igralskega kadra 52 milijonov evrov – 7. mesto v ruskem prvenstvu), Dunajske Strede (9 milijonov evrov – 2. mesto v slovaškem prvenstvu) in Ejsberga (14 milijonov evrov – 5. mesto v danskem prvenstvu). Medtem ko se strokovni štab Olimpije s Safetom Hadžićem na čelu ni obremenjeval s tem, da bi hodil na oglede pripravljalnih tekem drugih slovenskih klubov, je bilo na tekmah Ljubljančanov kar nekaj izvidnikov njenih tekmecev. Darko Milanič je videl petardo Dinama Kijev v ljubljanski mreži in bil po koncu priprav prepričan, da s predstavami iz Turčije lahko v domovini premagajo vsakega tekmeca.