(Thatcherjeva je bila sicer hčerka trgovca in njene poenostavljene izjave in obrazložitve o ukrepih, ki jih je njena vlada sprejemala, kažejo, da se od svoje trgovske logike ni nikdar oddaljila. Ni hotela povedati, da je vsak ukrep, ki ima finančne posledice, za nekoga dober, mu prinaša korist, drugega pa prizadene. Tudi ko gre denimo za oprostitev plačila davka, bo to darilo nekdo moral to plačati.)

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je izjavil, da bo šel v koalicijo, ki bo »dobra za državo«. Kmalu zatem je predlagal Šarcu, da »da ponudbo«. Torej, predsednik SMC bo izbiral, katera ponudba je dobra zanj, nato pa bo, seveda, pojasnil, da je izbral ponudbo, ki je »dobra za državo«. On je podjetnik in kot pravi podjetnik je navajen tehtati med različnimi ponudbami, ni pa kot tisti politik, ki hoče biti funkcionar zato, ker ima vizijo, načrt, kako narediti nekaj za državo.

Nekateri pravijo, da denar in oblast pokvarita vsakega politika. Oblast in denar le dajeta priložnost, da se pokaže, kakšen je kdo. (Tisti, ki dobro poznajo politika, preden postane politik, že lahko predvidijo, kako se bo obnašal kot politik.)

Ne zavajajo vsi politiki. Mnogi, da jih ne naštevam posebej, so hoteli uresničiti tisto, o čemer so zelo konkretno govorili. Ko pa nekdo uporablja fraze, da dela »za dobro vseh«, »za državo«, »za domovino«, »v imenu Boga« itd., pa pri tem noče razkriti, v korist koga zares dela, ta praviloma vedno misli predvsem nase.

Majda Koren, Ljubljana