Članice naftnega kartela Opec in 10 drugih proizvajalk, ki so združene v skupini Opec+, bi morale do junija še dodatno zmanjšati proizvodnjo, je po koncu zasedanja na Dunaju sporočil odbor. »Epidemija koronavirusa negativno vpliva na gospodarsko aktivnost, še posebej na transport, turizem in industrijo, zlasti na Kitajskem, vse bolj pa tudi v azijski regiji in postopoma po svetu,« je sporočil alžirski minister za energijo Mohamed Arkab, ki trenutno predseduje Opecu.

Arkab je napovedal še posvetovanja s članicami skupine, ki niso v svetovalnem odboru, da bi glede nadaljnjih potez dosegli konsenz. Ob tem pa je dodal: »Situacija je jasna; zahteva korektivno delovanje v dobro vseh.«

Naslednje srečanje, na katerem bodo ministri skupine Opec+ sprejemali odločitve, bo 5. in 6. marca na Dunaju.

Cena teksaške lahke nafte je prejšnji teden prvič v letu dni upadla pod 50 dolarjev za 159-litrski sod.

Skupina Opec+ skuša že od začetka leta 2017 vplivati na cene na naftnih trgih z omejevanjem proizvodnje. Decembra so se države odločile, da v prvem letošnjem četrtletju zmanjšajo proizvodnjo še za 500.000 sodov nafte dnevno. Glede na oktober 2018 naj bi bila tako njihova proizvodnja manjša za 2,1 milijona sodov nafte dnevno.