»V naslednjih mesecih sledi izvedba formalnih postopkov, med katerimi je izvedba skrbnega pregleda teh družb, preučitev priložnosti za strateška partnerstva in pridobitev soglasja pristojnih regulatorjev. Zaključek predvidene transakcije naj bi se odvil v drugi polovici letošnjega leta,« so danes sporočili iz sklada Alfi PE, največjega sklada zasebnega kapitala s sedežem v Sloveniji.

Kot so pojasnili, so se sklad Alfi PE ter zasebni lastniki podjetja Baby Center trgovina, družinskega podjetja Pikapoka vse za otroka in družinskega podjetja Apollo za to potezo odločili "kot odgovor na vse močnejšo konkurenco tako lokalnih kot tudi mednarodnih podjetij". Poleg omenjene regije želijo poslovanje razširiti tudi na izbrane države Zahodne Evrope.

Baby center je prek družbe Merit International v večinski lasti zakoncev Marjana in Marije Bevk. Pikapoko in Apollo pa obvladujeta Silva in Janko Volgemut.

Baby center, ki ima v lasti hčerinsko podjetje za distribucijo Ariel ter ima trgovine v Sloveniji in na Hrvaškem, ter Pikapolonica v Sloveniji in Pikapokina Bubamara na Hrvaškem so trgovine s ponudbo za nosečnice in raznovrstne opreme za otroke.

Apollo kar v 20 državah

Podjetje Apollo pa je zastopnik in distributer različnih blagovnih znamk igrač in otroške opreme na območju jugovzhodne Evrope ter je s hčerinskimi podjetji na Hrvaškem in v Makedoniji ter z lastnimi blagovnimi znamkami navzoč v 20 državah sveta.

Baby center je po podatkih z Ajpesa predlani ustvaril 28,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in dober milijon evrov čistega dobička. Imel je okoli 200 zaposlenih. Pikapoka je predlani ustvarila skoraj 16 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in nekaj manj kot 175.000 evrov čistega dobička. Imela je približno 140 zaposlenih. Apollo pa je leta 2018 imel približno 12 milijonov evrov čistih prihodkov, 400.000 čistega dobička in 35 zaposlenih.

Sklad Alfi PE je bil ustanovljen leta 2019 v okviru Slovenskega naložbenega programa kapitalske rasti, ki je nastal na pobudo SID banke v sodelovanju z Evropskim investicijskim skladom. Doslej je izvedel naložbi v podjetje Trival antene, ki se ukvarja z izdelovanjem specialnih anten, in podjetje Prevent&Deloza, ki proizvaja in prodaja zaščitna oblačila.

Sklad se ukvarja predvsem z nakupi malih in srednjih podjetij. Po pisanju Financ je v njem vsaj 46 milijonov evrov sredstev, med najbolj znanimi vlagatelji pa časnik našteva Modro zavarovalnico, Pokojninsko družbo A, Epakto, Kolektor Holding in FMR, ciprski družbi Laytonera in Gedala, Certo, Plasto in Kapitalsko družbo.