Japonske oblasti so za križarko Diamond Princess ob vplutju v japonske vode v začetku minulega tedna odredile 14-dnevno karanteno, saj je bil z virusom okužen eden od potnikov, ki se je z ladje izkrcal minuli mesec v Hongkongu.

Ko je ladja s 3711 potniki in člani posadke priplula na Japonsko, so oblasti testirale skoraj 300 ljudi. Nato so več deset okuženih postopoma evakuirali v lokalne zdravstvene ustanove.

V zadnjih dneh so testiranje razširili še na osebe, pri katerih so se na novo pojavili simptomi, in tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi potniki ali člani posadke.

Tisti, ki so ostali na križarki, morajo biti v kabinah in smejo na palubo le za kratek čas. Ob izhodu iz kabin morajo nositi maske in ohranjati razdaljo od drugih ljudi. Dobili so tudi termometre za redno spremljanje telesne temperature.

Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, je tudi šest slovenskih državljanov. Gre tri pare odraslih slovenskih turistov, ki so po navedbah MZZ v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu.

Mnoga kitajska podjetja tudi po koncu podaljšanih počitnic ostajajo zaprta

Milijoni Kitajcev se po novoletnih počitnicah, ki so jih oblasti zaradi izbruha koronavirusa podaljšale, danes vračajo na delo. Na mestnih vpadnicah je več avtomobilov in javni promet spet začenja delovati kot običajno, vendar mnoga podjetja kljub vsemu ostajajo zaprta ali pa so delavcem ponudila delo od doma.

Kitajsko državno vodstvo je počitnice podaljšalo za tri dni, vendar so se mnoga mesta in province odločile za podaljšanje za ves teden oz. do danes. Peking in Šanghaj po navedbah AFP že kažeta znake vračanja v običajni ritem, saj je na ulicah, ki so bile pretekli teden tako rekoč prazne, spet več avtomobilov. V nekaterih mestih javni promet začenja delovati po običajnem redu.