Nova korupcijska afera v slovenski policiji. Pet obmejnih policistov naj bi za podkupnine kar na daljavo potrjevalo izstope in vstope v schengensko območje državljanom BiH, Srbije in Makedonije. Zakaj je to sploh pomembno? Državljani tretjih držav lahko na območju schengna bivajo največ 90 dni v katerem koli obdobju 180 dni. Po tem času morajo schengen zapustiti. Tako pa so ti ljudje svoje potne liste predali kurirju, ta jih je odnesel obmejnim policistom (a ne na mejni prehod), ti so jih žigosali (za izstop in ponovni vstop) in zadeva je bila urejena. Vse dokler policistom niso stopili na prste – policisti.

Preiskava je trajala nekaj mesecev, v soboto pa je v sklepni akciji sodelovalo 50 policistov nacionalnega preiskovalnega urada in posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva, torej pristojnih za notranji nadzor v policiji. Opravili so hišne preiskave, tudi eno v Avstriji. Zasegli so 19 potnih listov, ki so bili pripravljeni za žigosanje, in 90.000 evrov gotovine. Vseh pet policistov in še eno osebo so pridržali, danes zvečer so jih pripeljali pred preiskovalnega sodnika na Ptuju. Koliko podkupnine so osumljeni pobrali, še ni jasno. Prav tako ne, kolikšna je bila cena za žig, je pa spletni Večer poročal, da so državljani tretjih držav, ki so večinoma delali na črno v Nemčiji in Avstriji, za žig v potnem listu, s katerim so lažno prikazovali, da so izstopili iz schengenskega območja, plačali kriminalni združbi tudi po 400 evrov.

Policisti odpuščeni

Predkazenski postopek po besedah Franca Pavlina iz službe generalnega direktorja policije še ni končan, tudi vseh članov kriminalne združbe še niso prijeli. So pa koruptne obmejne policiste že odpustili, saj so s svojim ravnanjem »okrnili ugled policije oziroma kršili pogodbene obveznosti«. Da počno nekaj nečednega, naj bi policisti odkrili z »lastno notranjo varnostno preiskavo«. Peter Skerbiš iz sektorja mejne policije v generalni policijski upravi je ob tem dodal, da so zlorabe odkrili mejni policisti na drugih mejnih prehodih. Še pred hišnimi preiskavami so osumljenim očitno tudi sledili in prisluškovali ali, uradno, »izvajali prikrite preiskovalne ukrepe«. Vse kaže, da gre za mednarodno kriminalno združbo, ki je za svoje potrebe uspešno novačila tudi naše policiste.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zdaj odredila izredni strokovni nadzor, s katerim bodo preverili učinkovitost nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih. S podobnimi primeri se ukvarjajo tudi nekatere druge države na zunanji schengenski meji. Tveganje zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v Evropski uniji se bo predvidoma v letu 2022 dokončno odpravilo s tehnično rešitvijo sistema vstopa in izstopa, ki bo povsem avtomatiziral preverjanje vstopa in izstopa potnikov, so danes zatrdili pri policiji.