Prvak SMC Zdravko Počivalšek obžaluje odločitev ministrice za izstop iz stranke, a ga tudi preseneča. Po njegovem mnenju je razumljivo, da imajo različne poglede na situacijo in prihodnje delovanje, a bi bilo prav, da se o tem pogovorijo. »Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo,« je v svojem odgovoru zapisal predsednik SMC.

Dejstvo, da je Klampferjeva svojo odločitev skorajda sočasno sporočila njemu in medijem, pa po njegovih ocenah najbrž razgalja pravo ozadje njene odločitve, »to je popuščanje pod težo javnega pritiska na SMC, da svoje prihodnje politične odločitve podredi interesu drugih strank«.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, ki po odstopu premierja Marjana Šarca opravlja tekoče posle, je v pismu predsedniku SMC, ki ga je danes posredovala medijem, zapisala, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke, še posebej v času po odstopu predsednika vlade.

Kot je dodala, je zanjo nesprejemljivo zdajšnje dogajanje, ko se SMC pogaja za vstop v desno vlado s popolnoma drugačno ideologijo. »Menim, da mora človek ostati zvest svojim vrednotam, predvsem pa samemu sebi. Za politika je to nujno in edino sprejemljivo,« je zapisala.

»V stranki je kljub vihram, ki so jo doletele, še vedno veliko dobrih in sposobnih članov, ki verjamejo v solidarnost ter dialog in katerim je zelo tuja desna ideologija. Iz srca in zaradi njih te iskreno prosim, da o smeri, kamor vodiš stranko, še enkrat dobro premisliš,« je Klampferjeva pozvala prvaka SMC.

»V vladi pod vodstvom Janeza Janše ne morem sodelovati«

Počivalšku je v nedeljo pisal tudi nekdanji predsednik stranke Miro Cerar. »Od vstopa v politiko sem vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja Janez Janša. Ob tem seveda podpiram prizadevanja predsednika SMC, ki vodi dialog z vsemi strankami, vendar s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da bi se oblikovala vlada pod vodstvom Janše, v njej ne morem sodelovati,« je zapisal Cerar.

Počivalšek je zatrdil, da si ne on ne vodstvo stranke ne domišljata, da bo do dokončne odločitve stranke o tem, kako naprej, vodila pot "miselnega enoumja in podleganja koristoljubnim argumentom".

Tako razume tudi pismo ustanovitelja in prvega predsednika stranke Mira Cerarja: »Kot izraz lastne volje in mišljenja, do katerih ima v SMC vsakdo vso pravico.«

»Kritika ne temelji na dejstvih«

Ocena politične situacije, kot jo je v pismu izrazila Klampferjeva, pa je po mnenju Počivalška pomanjkljiva in ne temelji na dejstvih, ampak površni nabirki pol- in neuradnih informacij. Tako je ponovil, da je SMC v zvezi s trenutnimi političnimi razmerami sprejela samo dve odločitvi: da se bo pogovarjala z vsemi, ki bodo nakazali izvedljive ideje o oblikovanju morebitne nove vlade, in da se z odstopom predsednika vlade Marjana Šarca pripravlja na morebitne nove predčasne volitve.

Počivalšek je sicer po petkovih prvih pogovorih z Janšo o morebitni sestavi nove vlade pisal članstvu stranke. Pozval jih je, da je treba zreti na »razmere v političnem prostoru z razumnostjo«, ključ do operativne in dovolj močne vlade pa da ne vodi prek politike izključevanja, temveč dialoga.

Klampferjeva je bila v pismu kritična tudi do drugih potez stranke, je pa poudarila nekatere dobre rezultate. Zapisala je, da je »vedno verjela, da so rezultati dela tisto, kar politiku daje verodostojnost, s katero lahko stopi pred ljudi. S svojo ekipo sem kljub manjšinski vladi uspešno zaključila številne projekte,« je navedla Klampferjeva. Ob tem je med drugim navedla ohranitev socialne varnosti, dvig minimalne plače, dvig materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševskega dodatka, ustavitev padanja pokojnin in dvig odmernega odstotka, pa tudi ukrepe na trgu dela.

»Menim, da smo opravili veliko dobrega za ljudi, prav gotovo pa je ostalo še veliko izzivov,« je navedla Klampferjeva, ki verjame, da so našteti rezultati lahko v ponos SMC.

Klampferjeva: Vodstvo stranke mi ni nikoli nudilo podpore

»Žal pa v naši stranki niso vsi takšnega mnenja. Kot kaže, tudi ti ne, spoštovani predsednik. Najin pogovor tistega jutra, tik pred odstopom predsednika vlade, je razkril marsikatero pomanjkljivost v delovanju stranke,« je zapisala v pismu Počivalšku. Po njenih besedah je pogovor razkril tudi, da delo ni cenjeno, »bolj od dela namreč šteje populizem«.

Počivalšku v pismu očita, da je delovanje stranke pod njegovim vodenjem vse bolj usmerjeno stran od pogledov ljudi, ki so »tej stranki prinesli žlahtnost socialno liberalnih vrednot, jih zagovarjali in verjeli vanje«. Kot je dodala, ji vodstvo stranke ni nikoli nudilo podpore, ne po tistem, ko je kot načelnica Upravne enote Maribor prepovedala koncert Thompsona, ne pri vodenju ministrstva.

Kot je še zapisala Klampferjeva, je v zakup vzela tudi to, da je niso nikoli vključevali v delo stranke, čeprav je njena podpredsednica. »Zato so vse s tem povezane obtožbe in žalitve toliko bolj nesprejemljive«.