Veter, ki je danes povzročal težave v večjem delu vzhodne polovice države, je žal v Podvelki terjal tudi smrtno žrtev. Kot so sporočili s policijske uprave Celje, je do tragičnega dogodka prišlo nekaj pred peto uro zjutraj na cesti med Dravogradom in Mariborom. »Pri Podvelki je veter izruval večje drevo, pri čemer se je to podrlo na osebno vozilo 52-letnega domačina. Ta je na kraju nesreče umrl. Prav tako je drevo poškodovalo tudi vozilo delavcev, ki sta še pred nesrečo odstranila prej podrta drevesa, a na srečo nobeden od njiju ni bil poškodovan,« je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica policijske uprave Celje. Po tej tragični nesreči je bila cesta na tem delu zaprta več ur, saj je obstajala nevarnost, da bo veter podrl še več dreves, obvoz pa je bil urejen po cesti Lovrenc na Pohorju–Ribnica–Vuhred. A tudi tam ni šlo brez težav. Kot je dejal eden od domačinov, je motorka tam že del obvezne opreme vozila, a se zgodi, da tudi to ne pomaga. In danes je več voznikov dobesedno na »horuk« dvignilo podrto drevo na cesti med Podvelko in Lovrencem, da je bila ta spet prevozna.

Močni sunki vetra pa so danes zjutraj tudi drugod na širšem območju Celjskega in Štajerske ovirali promet. Med Frankolovim in Stranicami se je na cesto podrla večja skala, vanjo pa je naletel avtobus. Na srečo na avtobusu ni bilo potnikov, le voznik, ki pa jo je odnesel brez poškodb. Drevo je padlo na vozilo tudi v Slovenskih Konjicah in eno na območju Luč, a k sreči pri tem prav tako ni bilo poškodovanih. Več dreves se je podrlo tudi na cesti med Velenjem in Kavčami, med Nazarjami in Zavodicami, med Polzelo in Velenjem, Frankolovim in Slovenskimi Konjicami ter med Mežico in Črno.

V Mariboru so močni sunki vetra odkrili streho Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Koroški cesti. Na letališču Edvarda Rusjana pa so ob 9.30 dopoldan izmerili sunek vetra, ki je dosegel nekaj manj kot sto kilometrov na uro. »Tako močni sunki so nekaj običajnega v Vipavski dolini in na Primorskem, zagotovo pa ne pod Pohorjem in v Dravski dolini,« so zapisali na Slovenskem letalskem portalu in dodali, da bi bil to lahko najmočnejši izmerjeni sunek vetra na tem letališču.

Brez elektrike, ponekod tudi brez vode

Ponekod je bila motena tudi oskrba z električno energijo, saj je veter trgal električne vode. O teh težavah so poročali iz Letuša, prav tako je že v noči na ponedeljek prišlo do izpada elektrike v občini Lendava, kjer je bilo prizadetih 274 odjemalcev na območju Gaberij. Na območju Elektra Celje je bilo brez oskrbe z električno energijo 890 odjemalcev, posledično je bila ponekod na območju Celja, Štor in Teharij motena tudi oskrba s pitno vodo.

Prav tako so imeli težave pri oskrbi z električno energijo prebivalci Vojnika, Paškega Kozjaka, Radelj od Dravi, Jurkloštra in Grobelnega. O težavah zaradi vetra so poročali tudi s Ptuja, kjer je veter, med drugim, razkril del ostrešja tamkajšnje bolnišnice. Prizanašal pa ni niti občanom Slovenske Bistrice, kjer so prostovoljni gasilci pomagali prekrivati strehe; odkritih je bilo kar kakih 50 streh. Orkanski veter pa je razkril tudi streho knjižnice in osnovne šole Hruševec v občini Šentjur.