Letalo boeing 737 družbe Utair se je med pristajanjem na letališču Usinsk v severni regiji Komi soočilo z nenadno spremembo vetra in je ob pristanku zaradi težav s podvozjem zadelo ob pristajalno stezo, je za rusko tiskovno agencijo Tass pojasnil tiskovni predstavnik preiskovalnega odbora, ki je sprožil preiskavo o incidentu.

Iz Utair pa so po nesreči sporočili, da v času pristanka ni deloval letališki sistem za pristajanje zgolj s pomočjo instrumentov, prav tako pa ni delovala osvetlitev vzletno-pristajalne steze.

Posnetki, objavljeni na internetu, prikazujejo boeing, ki je pristal na trebuhu na s snegom pokriti pristajalni stezi, medtem ko potniki skušajo zapustiti letalo.

Nihče od 94 potnikov in šestih članov posadke ni bil huje poškodovan. Eden od potnikov je poiskal zdravniško pomoč, so še sporočili iz letalske družbe.

»Zahvaljujoč hitremu in visoko profesionalnemu ravnanju posadke je bilo mogoče letalo obdržati na vzletno-pristajalni stezi, dokler se ni povsem ustavilo,« so navedli pri Utair. Glavni pilot ima za seboj več kot 6900 ur letenja, so dodali.

Vodja regije Komi Sergej Gaplikov pa je bil pri tem kritičen do razmer na letališču. »Kar se je zgodilo na letališču Usinsk, je nesprejemljivo,« je dejal. Iz Utair so ob tem sporočili, da so prizemljili ponedeljkovo letalo iz Usinska v Moskvo zaradi "nezadovoljivih razmer" na vzletno-pristajalni stezi letališča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.