O Petersonovem zdravstvenem stanju je na youtubu spregovorila njegova hči Mikhaila, ki je javnost seznanila z očetovo odvisnostjo, za katero trpi že osem mesecev, odkar so mu pred nekaj leti predpisali zdravila za lajšanje anksioznosti. Zdravilo je začel jemati, potem ko je doživel še »ekstremno avtoimunsko reakcijo na hrano«, je pojasnila. Odmerek je bil naprej majhen, a so mu ga morali aprila lani zvišati, potem ko so njegovi ženi Tammy odkrili raka, navaja National Post.

Peterson se zdravi zaradi hude zasvojenosti z benzodiazepini (skupina anksiolitikov), pred kratkim pa je bil celo v umetni komi in blizu smrti, je razkrila. Štiri tedne je preživel na intenzivni negi, v eni izmed bolnic pa je staknil tudi pljučnico. Zaradi neuspešnega zdravljenja v bolnišnicah v Severni Ameriki se trenutno zdravi v kliniki v Rusiji. Alternativno zdravljenje je družina poiskala drugje, saj so v ameriških bolnišnicah Petersonu predpisovali le še več zdravil in ga napak diagnosticirali.

Zadnje leto, ko se je umaknil iz javnega življenja, in potem ko je postal eden najbolj znanih avtorjev na svetu, je bilo zanj življenje »pravi pekel«, je dejala Mikhaila.

Novembra je odšel v rehabilitacijski center v New York. Njegovo zdravstveno stanje se je čez zimo poslabšalo. Spopadal se je s samomorilskimi nagnjenji, k čemur naj bi ga spodbudila akatizija, to je motnja gibanja, ki je eden izmed stranskih učinkov zdravil za duševne bolezni. Gre za občutek skrajne nemirnosti in nezmožnosti biti pri miru na meji paničnega napada. »Doživljal je paradoksalno reakcijo na zdravila, kar pomeni, da so imeli benzodiazepini ravno nasproten učinek od tistega, kar bi želeli. Takšne reakcije so sicer redke, a v preteklosti že dokumentirane« je še dodala.

»Očetovo stanje se je sedaj izboljšalo, čeprav je do popolnega okrevanja še dolga pot. Nič več ne jemlje tistih groznih tablet, njegov smisel za humor se vrača, po mesecih se znova smeji. Na tej točki želim poudariti, da odvisnost, ki jo je prebolel ni psihološke, ampak fizične narave, saj benzodiazepini povzročijo spremembe v možganih. Z zdravniki upamo, da bo povsem okreval. Naslednje informacije o svojem stanju bo podal sam.«

Peterson je znan je po tem, da se bori proti »politični korektnosti«, feminizmu in »kulturnemu marksizmu«. Lani aprila se je v intelektualnem dvoboju pomeril s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom.