Ladja je bila prisilno zaustavljena od srede, ker so se hongkonške oblasti zbale, da so se nekateri člani posadke okužili s koronavirusom na prejšnji poti in bi ga lahko širili naprej. Na tej ladji so bili namreč med 19. in 24 januarjem trije potniki s Kitajske, ki so potem zboleli zaradi okužbe s tem virusom.

Hongkonške oblasti so testiranje izvedli samo med člani posadke, ne pa tudi med potniki. Sprva so načrtovali, da bo testiranje posadke trajalo vsaj do torka, a so preverjanje zdaj opravili in končali predčasno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nevarni koronavirus, ki povzroča pljučnici podobno obolenje, se je prvič pojavil v mestu Wuhan v osrednji Kitajski. Doslej je zaradi okužbe s tem virusom po uradnih podatkih umrlo 811 ljudi, več kot 36.000 pa jih je okuženih. 26 jih je tudi v Hongkongu, še navaja AFP.

V karanteni je zaradi tega virusa sicer še ena velika potniška ladja, in sicer Diamond Princess, ki so jo ustavili v Jokohami na Japonskem. Na tej ladji so okužbo s koronavirusom doslej potrdili pri najmanj 61 ljudeh. Med okoli 3700 potniki je tudi šest slovenskih državljanov. S slovenskega zunanjega ministrstva so v petek sporočili, da ne kažejo znakov okužbe in da se počutijo dobro.