Kot je ob današnjem poklonu Francetu Prešernu dejal Poznič, naš veliki pesnik ni samo temelj, kdo smo bili in kaj smo, temveč je tudi »zelo dober obet za naprej v teh norih časih, ko vrednosti na vseh področjih izgubljajo svoj pomen in smisel«. Poznič je poudaril, da je v teh časih, ko včasih niti ne vemo, kaj je res in kaj ni, kultura tista, ki lahko združuje in poveže skupino ljudi.

»In mi smo taka skupina ljudi, ki se zna združevati okrog naše misli, naše kulture, naše kreativnosti, našega vsakodnevnega ponovnega merjenja, primerjanja, odkrivanja, revalorizacije vsega tega, kaj smo, česa smo sposobni in kaj si v resnici želimo,« je dejal minister. »Zato so vsi nagrajenci, z vsemi nami skupaj, obet, da kot skupnost imamo možnost tudi v 21. stoletju,« je v kratkem nagovoru sklenil Poznič.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je poudaril, da sta umetnost in kultura tisto vezivo, ki povezuje narod, ki je ohranil jezik in si izboril državo. Spregovoril je o tem, da kultura nima meja, da si kulture ne more lastiti nihče, doma ni v nobenem središču, nima prestolnice in tudi province ne.

»Prešernovi nagrajenci ste meje province zdavnaj zravnali, obzorja pa razširili in odprli,« je nagrajence nagovoril Rakovec in dodal, da če bi kulturo in njene ustvarjalce lahko omejili, bi prej ali slej izginili v kalupu, ker tega nočemo in ne moremo storiti, pa vse šablone odpadejo in ostanejo želje po iskanju.

Umetniki imajo izredno lastnost, da se znajo čuditi in s čudenjem pogledati svet

Umetniki imajo izredno lastnost, da se znajo čuditi in s čudenjem pogledati svet ter nam s svojimi stvaritvami to čudenje tudi podati, pa je povedala predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada Ira Ratej, ki se ji je po petkovem večeru in po štiriletnem mandatu v odboru ponovno vzbudilo upanje, da ima smisel delati umetnost, da smo narod, ki zna to čudenje sprejemati.

Nocojšnje druženje z nagrajenci, ki so dobili najvišja državna priznanja s področja kulture in umetnosti, je vodila publicistka in novinarka Patricija Maličev. V pogovoru so o svojem delu spregovorili Prešernov nagrajenec fotograf Stojan Kerbler in nagrajenci Prešernovega sklada prevajalka Suzana Koncut, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček ter oblikovalec Nejc Prah. Dogodka pa se zaradi drugih obveznosti nista mogla udeležiti Prešernov nagrajenec, koreograf in plesalec Milko Šparemblek in prejemnik nagrade Prešernovega sklada, kostumograf Alan Hranitelj.