Prva februarska sobota letošnjega leta se bo v zgodovino zapisala kot eden najbolj krvavih dni na Tajskem. V pokolu 32-letnega tajskega vojaka Jakraphantha Thomme je namreč ži-vljenje izgubilo najmanj 26 oseb, 57 jih je ranjenih. Po navedbah tajskega premierja Prayuta Can-O-Chaja so bili med žrtvami napadalca, ki je imel “osebne težave”, večinoma civilisti in varnostniki v nakupovalnem centru, najmlajša žrtev je bil 13-letni deček. »Kaj takega Tajska še ni doživela in pričakujem, da tudi ne bo več,« je komentiral krvavi dan.

Domnevno zaradi nekega finančnega spora, povezanega s prodajo hiše, je mladi vojak v soboto pozno popoldan začel streljati v vojaški bazi, kjer je po poročanju časnika Bangkok Post po prepiru ustrelil svojega poveljnika in več kolegov vojakov, ukradel mitraljez M60, več pušk in streliva, službeni hummer in pobegnil. Prva postojanka je bil budistični tempelj, kjer je streljal po vernikih, druga pa nakupovalno središče, v katerega se je s številnimi talci zabarikadiral za več kot dvanajst ur. Stavbo so nemudoma obkolili posebni pripadniki policije in vojske, da bi se predal, so na pomoč poklicali celo njegovo mamo. Pod streli ostrostrelca se je v nedeljo zjutraj končalo tudi njegovo življenje.

Povsem običajno sobotno popoldne se je za obiskovalce nakupovalnega središča v Koratu spremenilo v pravo grozljivko. Po hodnikih je namreč besnel do zob oborožen vojak, ki ni poznal milosti in ki je ob ubijanju, sodeč po objavljenih posnetkih na omrežjih, celo užival. »Bilo je kot v sanjah. Hvaležna sem, da sem se ven prebila živa,« je za Bangkok Post krvavi dan komentirala 48-letna obiskovalka, ki se je pred streli skrila v stranišče fitnesa. Na stotine pripadnikov posebnih policijskih in vojaških enot je v sodelovanju z varnostno službo v središču skušalo evakuirati kar največ nakupovalcev. V ozadju so medtem odzvanjali streli.

Oblečen v vojaško uniformo in s čelado na glavi je vojak pred zadnjim »obračunom« svojega življenja poziral za nekaj fotografij, ki jih je objavil na spletu. »Čas za maščevanje«, “zdaj pa gremo” in »nihče ne more uiti smrti« je zapisal ob sliki, na Kateri je poziral z orožjem in naboji. Svoja krvava dejanja je delno v živo celo prenašal prek spleta, v posnetkih pa se hvalil s številom smrtnih žrtev ter dražil policijo, naj ga le ulovi. »Skoraj ne morem več premikati prstov,« je o izčrpanosti potožil v enem od videov. Facebook je po nekaj urah njegov uporabniški račun izbrisal, s tem pa tudi vse posnetke.