Branje Prešernove poezije na Prešernovem trgu v Ljubljani ob osrednjem slovenskem kulturnem prazniku že tradicionalno organizira Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Vstop v kulturne ustanove danes brezplačen

Sicer današnja osrednja prireditev pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi je po tradiciji združena s pohodom po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki se ga običajno udeleži več tisoč ljudi. V Kranju, kjer poteka prav tako tradicionalni Prešernov semenj, bodo popoldne v galeriji Prešernovih nagrajencev sprejeli letošnje prejemnike nagrad. Zvečer bo sledil še pogovor z njimi v Prešernovem gledališču, kjer jih bo nagovoril tudi minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zoran Poznič.

Predstavniki države so se Prešernu poklonili tudi s položitvijo venca k spomeniku, kjer je grob, v Kranju in pred spomenikom na ljubljanskem Tromostovju. Tradicionalni pesniški recital odmeva še v Mariboru in Novi Gorici.

Kulturne ustanove so brezplačno odprle svoja vrata, dan odprtih vrat pa je tudi v predsedniški palači, na katerega je predsednik republike Borut Pahor povabil tudi nagrajence.