"Danes sem bil obveščen, da me namerava predsednik odpoklicati s takojšnjo veljavo," je povedal Sondland, ki je položaj veleposlanika pri uniji zasedel 9. julija 2018. Imenoval ga je Trump, ki mu je veleposlanik za inavguracijo prispeval milijon ameriških dolarjev.

Sondland je novembra v predstavniškem domu ameriškega kongresa na zaslišanju pred ustavno obtožbo predsednika ZDA priznal, da je sodeloval s Trumpovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem pri pritisku na Ukrajino, da v zameno za pomoč uvede preiskavo Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja. Po njegovih besedah je šlo za "uslugo za uslugo" (quid pro quo).

Veleposlanika je Trump odpustil zgolj nekaj ur po tistem, ko so iz Bele hiše pospremili direktorja za evropske zadeve na svetu za nacionalno varnost, podpolkovnika Alexandra Vindmana. "Nisem zadovoljen z njim," je Trump odgovoril na vprašanje, ali želi, da Vindman odide. Odpustili so tudi njegovega brata dvojčka Yevgenyja, ki je prav tako delal v svetu za nacionalno varnost.

Podpolkovnikov odvetnik David Pressman je dejal, da vsak Američan ve, zakaj je bil odpuščen. "Resnica je podpolkovnika Alexandra Vindmana stala službe, kariere in zasebnosti," je povedal.

Trumpova poteza je naletela na številne kritike, predvsem v demokratskih vrstah. Kandidat za demokratsko predsedniško nominacijo Joe Biden je občinstvo na soočenju demokratskih kandidatov v New Hampshiru pozval, naj vstanejo v čast Vindmanu.

Ta je bil ena od ključnih prič v postopku ustavne obtožbe ameriškega predsednika. Bil je namreč prisoten pri telefonskem pogovoru, v katerem je Trump od ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zahteval preiskavo Bidna v zameno za pomoč. "Da ameriški predsednik od tuje vlade zahteva preiskavo ameriškega državljana in političnega nasprotnika, je neprimerno," je novembra v spodnjem domu kongresa dejal Vindman. Predstavniški dom je predsednika decembra obtožil zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa, a so ga senatorji ta teden oprostili v obeh točkah.