Nekdanji župan mesta South Bend v Indiani Buttigieg se je moral braniti pred očitki o neizkušenosti. Američane je pozval, naj izberejo kandidata, ki bo »politiko preteklosti pustil v preteklosti«, s čimer je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP meril proti Sandersu. Ta pa je 38-letnemu Buttigiegu očital, da je kandidat Wall Streeta. »Pete, jaz nimam 40 milijarderjev, ki bi prispevali za mojo kampanjo,« je poudaril na soočenju v New Hampshiru, kjer bodo v torek strankarske volitve.

Pred neizkušenostjo župana iz Indiane na svetovnem odru je posvarila tudi senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. »Imamo novinca v Beli hiši in glejte, kam smo prišli,« je dejala. Kritična je bila tudi do Sandersa in senatorke Elizabeth Warren, češ da bodo njuni liberalni načrti zgolj razdelili volivce. Tudi nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je menil, da so Sandersove politike preveč radikalne, da bi mogle poenotiti Američane. Kritičen je bil predvsem do njegovih načrtov za splošno zdravstveno zavarovanje. "Kdo, mislite, da bo to podprl" v kongresu, ga je vprašal.

Tudi Warrenova, ki poziva h koncu korupcije Washingtona, je napadla Buttigiega, ki je veliko denarja za kampanjo prejel od bogatih donatorjev, pa tudi nekdanjega newyorškega župana, milijarderja Michaela Bloomberga, ki ga ni bilo na soočenju sedmih kandidatov. »Mislim, da si nihče ne bi smel kupiti poti do nominacije ali položaja predsednika,« je Warrenova dejala po navedbah AFP.

Kandidati za demokratsko predsedniško nominacijo so v New Hampshire prišli iz Iowe, kjer so ta teden potekala prva strankarska zborovanja. Tam sta po preštetih vseh glasovih v vodstvu Buttigieg, ki naj bi prejel 26,2 odstotka glasov, in Sanders s 26,1 odstotka glasov. Na tretjem mestu je Warrenova z 18-odstotno podporo delegatov Iowe, sledita Biden s 15,8 odstotka glasov in Klobucharjeva z 12,3 odstotka. Ostalih nekaj kandidatov je daleč zadaj.

Demokratska zborovanja v Iowi so sicer zaznamovale težave z novo aplikacijo za sporočanje rezultatov, zaradi česar je prišlo do velikega zamika pri sporočanju izidov.