Izraelski napad na sirsko ozemlje je v četrtek ogrozilo potniško letalo na poti v Damask, saj ga je sirska protiletalska obramba v odgovoru na izraelske napade skoraj sestrelila. Letalo Airbus 320 z več kot 170 potniki so sicer uspešno preusmerili na rusko letalsko oporišče Hmeimim v severozahodni Siriji, so danes sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Potniško letalo je bilo tik pred pristankom, zaradi hitrega odziva kontrolorjev poletov pa je pravočasno zapustilo nevarno območje, so dodali. »Zatekanje k civilnim letalom za zaščito ali blokiranje odgovorov sirskih sil med vojaškimi operacijami je postalo značilno za izraelske letalske sile,« so še poudarili na ministrstvu.

Rusija je zaradi podobnega incidenta okrivila Izrael že leta 2018, ko so sirske sile sestrelile rusko izvidniško letalo pred obalo Sirije, češ da se je to zgodilo, ker se je izraelsko letalo skrilo za rusko.

Ni povsem jasno, katero letalo Airbus 320 je imela v mislih ruska vojska, saj je sporočila, da je bilo letalo na poti iz Teherana v Damask, vendar takrat na tej liniji ni bilo nobenega potniškega letala. Glede na spletni portal za sledenje letov flightradar24.com je potniško letalo takrat letelo iz iraškega mesta Nadžaf v Damask. To letalo je kasneje pristalo v Hmeimimu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 že večkrat izvajal letalske napade v Siriji, večinoma na vladne sile ter njihove iranske zaveznice in zaveznice iz Hezbolaha.