Kot so danes sporočili s Policijske uprave Celje, so policisti z zbiranjem obvestil ugotovili, da so oškodovani pri brskanju po spletnih straneh prejeli obvestilo, da lahko sodelujejo v nagradni igri in pri tem dobijo telefon višjega cenovnega razreda. Ob kliku na obvestilo, se jim je potem odprla spletna stran, ki je bila enaka spletni strani Telekoma Slovenije. Za sodelovanje je moral uporabnik nakazati dva evra, in sicer tako, da je vnesel podatke o svoji bančni kartici.

Na podlagi tega je neznani storilec zlorabil bančne kartice in opravil spletne nakupe. Policija občane opozarja, da če zaznajo takšne ali podobne spletne strani, naj najprej pri podjetju, ki naj bi igro oglaševalo, preverijo, ali je to dejansko njihova spletna stran. Če temu ni tako, pa je treba zadevo naznaniti policiji. Ko občani zaznajo objavo, je po oceni policije smiselno, da naredijo posnetke spletne strani.

Policisti so tudi obravnavali več kaznivih dejanj goljufij, ko so neznanci preko facebook profilov ponujali zagotovljene dobitke pri športnih stavah, in sicer velike dobitke za nizka vplačila. Pri tem so zahtevali nakazilo denarja preko Wester Union sistema.

Po vplačani stavi so sodelujočim poslali dokazila o prejetij dobitkih, kasneje pa so zahtevali še nakazila za različne stroške pred izplačilom dobitka. Komunikacija je potekala preko spletne aplikacije messenger, v zaznanih primerih pa so storilci delovali iz tujine.

Tudi v tem primeru policisti opozarjajo občane, naj ne nasedajo obljubam o velikih dobitkih, če so bili žrtve tovrstnih kaznivih dejanj, pa naj zadevo prijavijo policiji.