"Sklepanje ali prekinitev poslovnega razmerja, kot je odpiranje ali zapiranje transakcijskega računa, je izključno poslovna odločitev banke, razen če bi to pomenilo kršenje omejevalnih ukrepov, ki veljajo v Sloveniji," so zapisali in poudarili, da pri tem ne gre za navodila Banke Slovenije.

Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma pri poslovanju z nerezidenti določa strožje pogoje pri izvajanju ukrepov za preprečevanje in obvladovanje tveganj na področju pranja denarja in financiranja terorizma, ki pa ne vključujejo nujno zavrnitve oziroma prekinitve poslovanja.

Odpovedni rok pogodbe, ki je sklenjena za nedoločen čas, mora biti najmanj dva meseca, razen če pogodba določa daljši odpovedni rok. Poleg tega ima vsak potrošnik, ki zakonito prebiva v EU, pravico do osnovnega plačilnega računa, so navedli med pravicami nerezidentov.

Banke so poslovne račune za tujce opazneje začele zapirati sredi leta 2018. Med razlogi so se po takratnem pisanju portala Data sklicevale na omenjeni zakon, v Novi KBM so dodali, da so v skladu s standardi dobre prakse v mednarodnem okolju sprejeli strožjo politiko sprejemljivosti strank.

Več velikih tujih bančnih skupin je v minulih letih plačalo visoke kazni zaradi kršenja ameriških sankcij pri poslovanju z Iranom in nekaterimi drugimi državami. Slovenijo pa so pretresli predvsem primer domnevnega pranja iranskega denarja v NLB in izvedba t. i. italijanske tipologije v Novi KBM.