Vlada v Londonu je sporočila, da bo lokalne oblasti obvestila, da izobešanje zastav 19. februarja ni več obvezno, potem ko se je princ Andrew odločil, da do nadaljnjega ne bo opravljal javnih dolžnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu s doslej veljavnimi pravili so britansko zastavo na vladnih poslopjih izobešali ob rojstnih dnevih kraljice Elizabete II., njenega soproga, princa Phillipa, njunih štirih otrok ter vnuka princa Williama in njegove soproge Kate, pa tudi na dan poroke kraljevega para. Andrew, tretjerojenec britanske kraljice, je po novih pravilih iz tega izvzet.

59-letni princ Andrew je konec novembra lani sporočil, da ne bo več opravljal javnih dolžnosti. Na Otoku je namreč odmeval škandal, v katerega se je princ zapletel zaradi prijateljevanja z ameriškim milijonarjem Jeffreyjem Epsteinom. Osmi v vrsti za britanski prestol je sporočil, da to vpliva na delo kraljeve družine, zato je kraljico zaprosil za umik od vseh dolžnosti. Newyorški zvezni tožilec Geoffrey Berman je konec januarja izjavil, da Andrew doslej ni niti najmanj sodeloval s preiskavo kaznivih dejanj, ki jih očitajo Epsteinu, čeprav je javno izrazil pripravljenost na sodelovanje.

Andrew je prvi, ki je v sedanji kraljevi ožji družini odstopil od kraljevih dolžnosti. Za ta korak sta se zatem v začetku letošnjega leta odločila še princ Harry in njegova soproga Meghan in s tem prizadela kraljevo družino, s katero se nista posvetovala.