Stojan Kerbler, fotograf

Prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo Stojan Kerbler je osrednja osebnost slovenske fotografije. Njegov opus je čudovita freska bivanja in življenja haloških ljudi in predstavlja vrednoto nacionalnega pomena, o čemer se lahko poenoti tako strokovna kot laična javnost. S svojo skromnostjo, ljubeznijo in odgovornostjo do sočloveka je postavil visoka merila čiste črno-bele analogne fotografije in vzpostavil referenčni okvir humanistične fotografske senzibilnosti in estetike za prihodnje rodove. Njegov modus biti, čutiti, opazovati in ohranjati človekovo dostojanstvo ter dokumentirati brez odvečnega moraliziranja pa je neponovljiv in težko dosegljiv.

Milko Šparemblek, koreograf in plesalec

Milko Šparemblek prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo za koreografski in plesni opus, ki obsega več kot sto petdeset baletnih, opernih in dramskih predstav, postavil jih je v priznanih gledališčih po vsem svetu. Njegov izvirni slogovni izraz je tako samosvoj, da ga ne more opredeliti nobena plesnoteoretična ali plesnozgodovinska oznaka, njegove inovacije v vrtincu plesnogledaliških iskanj pa bi lahko poimenovali šparemblekovsko plesno gledališče.

Nina Ivanišin, igralka

Nagrajenka Nina Ivanišin je pretekla tri leta zaznamovala z igralskimi presežki na odru ljubljanske Drame, kjer so izstopale njene vloge Antigone, Francke, Nežke in Agate Schwarzkobler, pa tudi z delom v zunajinstitucionalnih projektih. Izjemen je njen študijsko poglobljen igralski potencial, s katerim gledalca vsakič prefinjeno vpne v svojo interpretacijo, z občutljivostjo in intuitivnostjo pa v predstavo vsakič uspešno vpelje tudi individualno soavtorsko gesto.

Alan Hranitelj, kostumograf

Alan Hranitelj prejme nagrado za razstavo Vzporedni svetovi, ki je predstavila njegov opus v zadnjem desetletju. Ni šlo le za praznik kostumografije, ampak tudi za presežek slikarske in kiparske imaginacije, saj Hranitelj poleg gledaliških kostumov iz draperij in drugih elementov ustvarja tudi povsem avtonomne kreacije, svojevrstna skrivnostna bitja, ki se izmikajo zvrstni opredelitvi. V njih je veliko igrivosti in humorja, a nobene frivolnosti, prej sakralnost.

Luka Juhart, akordeonist in skladatelj

Eden najvidnejših interpretov na akordeonu Luka Juhart prejme nagrado za umetniške dosežke zadnjih treh let, posebej izstopa njegova skladba Unleashed. Juhart iz meha svojega glasbila vselej iztisne pravšnjo silovitost in skrbno obarvane tonske nianse, notni zapis pa uresničuje z znanjem, delovno etiko in osebno umetniško kredibilnostjo. Glasba je zanj nujnost, ki ga vodi med interpretacijo, ustvarjanjem, improviziranjem in poživljanjem glasbene scene.

Suzana Koncut, prevajalka

Nagrajenka Suzana Koncut sodi s svojim neverjetnim prevajalskim opusom, ki obsega tako francosko sodobno leposlovje kot humanistično teorijo, med najbolj poglobljene slovenske prevajalce. Njen prevajalski postopek je vseskozi utemeljen na širokem poznavanju francoskega jezika, literature, kulture in civilizacije, izvirna besedila pa izpeljuje v v brezhibni in slogovno izpiljeni slovenščini. Njeni prevodi so tako jezikovna intervencija najvišjega ustvarjalnega zamaha.

Nejc Prah, oblikovalec

Nejc Prah je vizualno kulturo zadnjih let poživil z oblikovanjem identitete 33. grafičnega bienala in dogodkov Koordinate zvoka, z izzivalnimi prispevki v revijah Bloomberg Businessweek, celostno podobo Axis Mundi in samostojno razstavo Mal za hec, mal za res. Njegov grafični jezik je fascinanten hibrid ilustracije, tipografije in fotografije, s katerim ideje virtuozno pretvarja v vidna sporočila.

Rok Biček, režiser

Rok Biček je z dokumentarnim delom Družina, za katero je bil nagrajen, monumentalno zarezal v zgodovino slovenskega filma. Deset let je snemal boleče intimno, a obenem univerzalno psihosocialno kroniko nekega odraščanja v deprivilegiranem okolju; glavni junak Matej odrašča na slovenskem podeželju v družini staršev s posebnimi potrebami. Intimi družinske skupnosti se mu je uspelo s filmskimi sredstvi približati z ogromno mero umetniške in etične občutljivosti.