Z uspelo pritožbo na višjem sodišču si Senad Softić prvič ni naredil usluge. V ponovljenem sojenju ga je mariborska okrožna sodnica Maša Blažeka obsodila na strožjo, več kot 29-letno enotno zaporno kazen zaradi umora iz nizkotnih nagibov in povzročitve splošne nevarnosti.


Čeprav je zahteval izrek maksimalne, 30-letne zaporne kazni, je bil višji tožilec Darko Simonič z oktobrskim razpletom zadovoljen in se ni pritožil na sodbo. Je pa to znova storil Softić oziroma njegova zagovornica Tanja Kompara. Senat prizivnega sodišča pod predsedovanjem višje sodnice Simone Skorpik je pritožbeno sejo opravil danes. Softić jo je spremljal mirno in brez besed.

Softić je 4. oktobra 2017 pristopil k avtu, v katerem je sedel 52-letni Rado Mitrović skupaj z dvema sodelavcema. Pri rdeči luči na semaforju so čakali, da se v križišču mariborske Titove ceste in Ulice pariške komune prižge zelena. Softić je brez opozorila začel streljati na Mitrovića, vsaj 28-krat je ustrelil proti njemu. To pomeni, da je moral med streljanjem menjati nabojnika v pištolah. Mitrović je umrl v avtomobilu. Softić je ranil tudi voznika, ena od krogel pa je oplazila avtomobil, v katerem je mimo peljala ženska, v avtu pa je sedel otrok.

Pravičnejša milejša kazen?

Simonič je očital 57-letnemu Softiću, da je dejanje zagrešil iz ljubosumnosti in brezobzirnega maščevanja. Blažekova je izločila očitek brezobzirnosti, ker je v umoru prepoznala maščevanje iz nizkotnih nagibov. Na tej spremembi je Komparova med drugim utemeljila predlog, da se sodba razveljavi in zadeva vrne pred spremenjeni prvostopenjski senat. »Sodišče je prekoračilo svoje zakonske pristojnosti, izrek sodbe je v nasprotju z njeno vsebino,« je naštevala odvetnica, ki je višjim sodnicam ponudila tudi možnost, da očitani umor prekvalificirajo v uboj ter Softiću izrečejo »pravičnejšo« milejšo kazen. Softić namreč vztraja, da svojega nekdanjega soseda ni zasledoval, temveč se je za napad odločil v hipu, ko ga je zagledal v križišču, dejanje pa naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Pištoli pa naj bi imel pri sebi zato, ker se je počutil ogroženega in zasledovanega.

Blažekova mu lani ni verjela. Za prvo očitano dejanje mu je izrekla 27 let in pol zapora, za drugo pa dve leti, enotna zaporna kazen se je glasila 29 let in tri mesece zapora. Pripor mu je podaljšala do pravnomočnosti sodbe. Februarja lani je mariborska okrožna sodnica Andreja Lukeš Softiću izrekla enotno kazen 26 let zapora. Njena sodba je bila razveljavljena zaradi »bistvenih kršitev določb kazenskega postopka«.

Višje sodišče bo sodbo izdalo pisno. Če bo potrdilo obsodbo, bo moral Softić družini Mitrović povrniti tudi stroške pogreba v višini 5900 evrov, zavarovalnici pa poplačati 1700 evrov stroškov popravila avtomobila.